על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

תעלומת תרופות הפלצבו – האם הכל בראש?

(תודה לד"ר ענת גרינפלד על הקישור)
במלחמת העולם השנייה, גילתה בטעות לגמרי, אחות שעבדה בחזית האיטלקית, מידע מפתיע: תרופות המורפיום שנתנה הלכו ואזלו, בצר לה החלה להזריק לחולים מי מלח במקום מורפיום, ולהפתעתה הגדולה, גילתה פתאום שהחולים אכן הרגישו ודיווחו על הקלה בכאב.
MK-869 הייתה תרופה שאמורה הייתה לשנות את עולם התרופות הפסיכיאטרי, צפו לה גדולות ונצורות אבל היא מעולם לא זכתה לעלות על מדפי בתי המרקחת, מאחר ונחלה תבוסה גדולה מול תרופות הפלצבו.
פלצבו למי שעדיין אינו יודע, הינו אפקט שבו האדם לוקח תרופה שבעצם אין בה כמעט כלום, ונאמר לו שהיא מרפאה את הבעיה ממנה הוא סובל. לעיתים קרובות קורה שהאדם נרפא מכוח האמונה עצמה בכך שהתרופה אכן עוזרת לו. כמעט בכל מחקר שבו נבדקות תרופות חדשות, נבדקת גם קבוצת פלצבו, קבוצה של אנשים שנאמר להם שהם לוקחים תרופה אמיתית, אבל למעשה מדובר בתרופת דמה (מים בתוך קפסולה). במידה וקבוצת הפלצבו עוזרת לאנשים כמו התרופה האמיתית, יתקשו יצרני התרופה לשווקה.
מחקרים מסוימים מראים שתרופת הפרוזאק, ייתכן ולא הייתה עוברת היום את מבדק הפלצבו.
 
הוויכוח על תרופות הפלצבו קיים גם היום והוא ממשיך להתקיים במרפאות המומחים והפסיכיאטרים. האם חלק מהדברים שאנו מאמינים בהם משפיעים עלינו מכוח האמונה שהם אמורים להשפיע, או שהתרופות עצמן שכבר הוכיחו עצמן כיעילות במבדקים הראשונים, אכן פועלות את פעולתן?
מחד, ניתן לראות המון חולים שקיבלו תרופות רבות שלא עזרו להן, למרות האמונה שלהם בכך שהן אמורות לעזור, ופתאום רק לאחר לקיחת תרופה חדשה, יצאו סוף סוף מהמחלה, כך שניתן להסיק שחלק מהתרופות אכן עוזרות היטב. מאידך, ידועה היטב כוחה של האמונה כסגולה מרפאת. אבל חשוב לדעת ולהדגיש כי כל תרופה שניתנת היום לחולים, עברה את מבחן הפלצבו והוכחה כיעילה בטיפול.
 
 
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***