על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"עם פרויד ועם פרוזאק" - הרהביליטציה של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית

הקאמבק הגדול של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית בדרך חזרה לחדר הטיפולים מסתבר. במסגרת מחקר שנערך יחידת המבוגרים במרפאות החוץ ביפו ובבית החולים אברבנאל אותו יזמה עמותת "כל נפש" אשר תוצאותיו הוצגו ביוני בכנס של האגודה הבינלאומית למחקר בפסיכותרפיה) שנערך בירושלים, בחנו כיצד השפיעה הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית הממושכת והאינטנסיבית על מצבם הנפשי והתפקודי של כ-20 מטופלים המתמודדים עם מחלות נפש.
המחקר שלקח כ 4 שנים, בהם התבקשו המטופלים למלא שאלונים ובהם הערכת מצבם הנפשי ומצב רוחים ומידת החרדות והפחדים שלהם, הפתיע בתוצאותיו: מתברר כי החל מהשנה השנייה לטיפול הפסיכותרפי, חלה הפחתה אצל המטופלים באופן דרמתי. עוצמת התסמינים מהם סבלו פחתה וחלקם אף חזר לנהל חים של שגרה ועבודה. טיפול באמצעות שיטת הפסיכותרפיה הפרוידיאנית, לא נפוץ עדיין ברוב חדרי הטיפולים. הנטייה בעבר הייתה לתפוס את הפסיכותרפיה הפרויידיאנית כאנכרוניסטית, לא יעילה בטיפול במצבים של פסיכוזה, דיכאון קליני, סכיזופרניה ומחלות קשות.
בחמישים השנים האחרונות פותחו שיטות טיפול אחרות שהפכו לפופולאריות בינן: הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ושיטות אחרות שמתמקדות באופן תפיסת החשיבה ושינוי דפוסי החשיבה ופחות ביחסי הורים-ילדים וטראומות עבר המשפיעות על ההווה.
פרויד סבר כאמור כי בנוסף להשפעות גנטיות, הסיבות למחלות נפשיות ולהפרעות רבות נעוצות בינקות ובטראומות שונות שנובעות מיחסי הסימביוזה הורים וילדים ואופן הטיפול בילד. לפי התיאוריה הפסיכואנליטית, טיפול ממושך יכול לאפשר למטופל להבין את החסימות מעברו המקשות עליו בהתמודדות בהווה, להביא אותו למודעות לגורמים השונים בעברו ולנסיבות שגרמו להיווצרות החסימות ובכך לייצר את הפתרונות והיכולת לשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות.

אבל בשנים האחרונות נשמעים קולות אחרים בעד הניסיון לחזור לשיטת הפסיכותרפיה האנליטית, לאחר המחקר האחרון שנמצא יעיל במיוחד ואכן עבד על מטופלים רבים, פועלות העמותות "כל נפש" בשיתוף עמותת "אלה" לסיוע נפשי, והחברות הפסיכואנליטיות בארץ להקמת מרכזים בהם יוענקו למתמודדים טיפולים בשיטה זו, בעיקר בדגש על מתמודדים שאינם יכולים לממן לעצמם טיפול פרטי.
 
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***