על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

מישהו מטפל בכם? טיפול אלטרנטיבי למתמודדים כתחליף לטיפול פסיכולוגי – מהן הסכנות?

גיל בן 33 מתמודד העובד בחברת שיווק לקה לפני כחצי שנה בהתקפי חרדות קשים מאוד שלא אפשרו לו לתפקד יותר. הוא פחד לצאת מהבית, הפסיק לעבוד, נמנע ממגע עם אנשים וחי כמעט כל יום על כדורי הרגעה.

חבר מהעבודה שראה את מצוקתו, המליץ לו על קואצ`ר שטען ש"עושה קסמים בכל הנושא של חרדות". גיל שהיה במצב קשה היה מוכן לכל דבר ולכל טיפול, העיקר שמישהו יוציא אותו מהסבל הזה שלקה בו באמצע חייו.

לאחר כשלושה טיפולים, חלה החמרה קשה במצבו של גיל. הקאוצ`ר שראה עצמו כמטפל, גרם לגיל לחרדות גדולות אף יותר, הוריד את מעט ביטחונו העצמי, השפיל וצעק עליו כשהתקשה לצאת מהבית, וכעבור חמישה טיפולים, מצבו של גיל החמיר עד כדי מחשבות אובדנות והוא נאלץ להתאשפז.
הסיפור הזה שסופר בפייסבוק על ידי אחד מחבריו של גיל, אינו נדיר כפי שחושבים. חדשות לבקרים אנו שומעים על טיפול רוחני חדש שנועד "למגנט את האדם ולחברו לשפע היקומי" או "לשנות את דפוסי החשיבה ותת המודע".
תחום ה"טיפולים הרוחניים", שהולכים ונעשים נפוצים יותר ויותר, מביאים אליהם מתמודדים ופגועי נפש רבים, שמתקשים להתמודד עם הסטיגמה של הליכה לפסיכיאטר/פסיכולוג מעדיפים טיפול רוחני שיש בו אלמנט פחות סטיגמטי.
קיימת סכנה גדולה בבחירה באדם שאינו איש מקצוע מוסמך. למעשה, כל מי שסיים חודשיים של לימודי קואוצי`נג או הילינג או אפילו רפואה סינית, יכול להציג עצמו כמטפל וכבעל ידע כיצד לטפל באנשים בעלי פגיעות נפשיות. ברובם האנשים הללו המציעים טיפול פסיכולוגי ללא ידע או נסיון בטיפול פסיכולוגי, ללא לימודי פסיכולוגיה או פסיכיאטריה. לעיתים קרובות הם אף עשויים במצבים מסוימים לגרום למתמודדים הסובלים מהפרעות נפשיות, דיכאון ומחלות להחמרת מצבם הנפשי כשהם מדגדגים אצל מבקש הטיפול, טראומות מעברו וילדותו ללא כל הכשרה מקצועית כיצד לטפל בתיבת הפנדורה שנפתחת בנפש המטופל, ואיך לעשות זאת בדרך שבה המטופל לא יקרוס או מצבו יחמיר.
 
בניגוד לעובדים סוציאליים ופסיכולוגים שלמדו פסיכולוגיה ועשו סטאז` ויש בידם הכלים נכונים כיצד לדעת לטפל בנפש מבלי להחמיר את המצב כשיוצאים החוצה דברים קשים, להילרים ואנשי הטיפול האלטרנטיבי אין שום ידע כזה. בעיה נוספת היא שכל התחום של הטיפול האלטרנטיבי פרוץ לגמרי. כל אחד יכול ללמוד בלי שום תעודה, וללא השכלה פורמלית או תואר. חודשיים של לימודים והופ... יש לך תעודת מטפל ואתה יכול להתחיל לקחת על עצמך את האחריות הכבדה והקשה הזו של טיפול באנשים במצב משברי.
 
ייתכן ואם הייתה אפשרות לעגן את כל הנושא הטיפול האלטרנטיבי בחוק שמחייב לימודי פסיכולוגיה מקצועיים לתואר, כתנאי הכרחי לטיפול גם אלטרנטיבי כמו `קאוצ`ינג למשל, אפשר היה לתת גם לשיטה זו מקום מכובד באלמנט הטיפולי הכולל במתמודדים ובאנשים המצויים במצבי מצוקה, אבל כל עוד כל אדם יכול לעשות זאת, ולהכריז על עצמו כמטפל בעל תעודה לאחר חודשיים של לימודים , קיימת סכנה גדולה מקבוצות גדולות של חובבנים שיצאו לשוק ויכריזו על עצמם כמטפלים, עשויים לגרום נזק בלתי הפיך לאדם במצב משברי, כפי שקרה לגיל.
 
אולם כפי שכבר נאמר: הדבר החיובי שקיים בפנייה של מתמודדים רבים לטיפול אלטרנטיבי, הוא אפקט הפלצבו. כלומר, במידה והאדם באמת מאמין שהטיפול יעזור לו, יש סיכוי טוב שהוא אכן יעזור, ולו רק מכוח האמונה. מאידך, ללא קבלת טיפול פסיכולוגי מותאם אישית מבעלי מקצוע, גם ההקלה הרגעית שיחוש אותו אדם לאחר הטיפול האלטרנטיבי, תתפוגג לאחר כמה חודשים או אפילו שנה, ומאחר והוא לא באמת התמודד יחד עם איש מקצוע בחסימות ובבעיות המלוות את האישיות. הוא למעשה עשוי כעבור זמן מה, לחזור לשוב לחוש את אותם תחושות והתסמינים אף עשויים להחמיר במקרים מסוימים בשל העדר טיפול מקצועי נכון.
 
הנהירה שקיימת היום אצל מתמודדים ופגועי נפש רבים לחפש את הטיפולים האלטרנטיביים את דרכי הקיצור אל המרפא הנפשי מבלי לעשות עבודה מקצועית ואמיתית על הנפש מול פסיכולוג או עובד סוציאלי קליני, עשויה במקרים רבים להיות מסוכנת ואף להחמיר את מצבם הנפשי.
קואצר`ים רבים אכן מעידים על עצמם שאינם מטפלים, אבל ללא רקע פסיכולוגי הם יכולים לגרום נזק גדול, מטפלים בשיטות אלטרנטיביות אחרות, מזיקים אף יותר כשהם מציגים עצמם כאנשי טיפול ולמעשה אין להם שום רקע או ניסיון. גם אלמנט הכסף משחק כאן תפקיד ומביא שרלטנים רבים לעסוק בטיפולים רוחניים. קיימות אמנם מכללות שבהן הלימודים קצת יותר רציניים, כמו "תות" של אלון גל למשל, ועדיין, כל עוד הלימודים אינם מושתתים על בסיס פסיכולוגי מינימלי לפחות, הם אינם רציניים, מה גם שרובם אינם תחת ביקורת משרד הבריאות. חמור מזאת למעשה כיום, כל אדם ללא שום רקע מקצועי וטיפולי גם יכול להקים בית ספר לקואצ`ינג או טיפול.
 
למרבה הצער, ידיו של משרד הבריאות כבולות. הוא אינו יכול להתערב כשמדובר בטיפול אלטרנטיבי שהזיק למטופל בשל חוסר ניסיון, המקרה היחיד שבו מורשה משרד הבריאות להתערב הוא כאשר אדם מתחזה לפסיכולוג.
נדבך נוסף הוא העיסוק בסוגיה של התמודדות במצבי קריסה ומצוקה קשים. גם במידה ואנשי הטיפול האלטרנטיבי הם אכן טובים בתחומם ונוצר בינם לבין הפונה לעזרה קשר כימי טוב, האם יידעו להפנותו לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי בעת הצורך או בעת משבר קשה. האם יידעו כיצד ואיך להתמודד כאשר האדם הפונה אליהם נעשה אובדני או מסוכן לעצמו ולאחרים?
 
ד,ר מאיר נעמן, יו"ר התסדרות הפסיכולוגים טוען בכתבה סכנת נפשות: "בקליניקות המקצועיות, הן הציבוריות והן הפרטיות, אנחנו פוגשים אנשים שבתהליך החיפוש, באופן אנושי ומובן כשלעצמו, חיפשו פתרונות מהירים וקלים לכאורה למצוקתם, ועברו מסכת של כל מיני הטעיות אצל מטפלים שרלטנים ואחרים שלכאורה הם `אלטרנטיביים`, דוגמת מאמנים, יועצים וכדומה. המטפלים האלה עשויים להיות בעלי הכשרה לגיטימית ואפילו טובה בתחומם, אך היא אינה מספקת לצורכי טיפול נפשי (פסיכותרפויטי) מלא ומורכב, כמתחייב במקרים רבים של מצוקה נפשית".
אדם במצב של מצוקה משברית, המבקש טיפול, מומלץ לו לפני הכל, לחפש טיפול פסיכולוגי מקצועי, מול פסיכולוג או עובד סוציאלי קליני מוסמך שעברו הכשרה מקצועית ולימודי פסיכולוגיה.

כמובן שבמידה ושיטה אלטרנטיבית כלשהי מעניינת אתכם, אין מניעה כמובן ללכת ולהתנסות גם בשיטות אחרות שיובילו להקלה או יעזרו בהתמודדות עם המצוקה. קיימות שיטות אלטרנטיביות נהדרות שיכולות להקל על סבל ומצוקה קרי: רפואה סינית, דמיון מודרך, תרפיה באמנות, רפלקסולוגיה, שיטת ימימה (וגם קואצי`נג במידה והוא נעשה על ידי אדם אמין בעל כישורים ), יכולים בהחלט לשמש ככלי עזר נהדר וחיובי נוסף לשיקום, התמודדות עם קשיי תפקוד, רגיעה והנאה, אבל שיטות אלו אינן מהוות תחליף לטיפול פסיכולוגי מקצועי. גם במידה והחלטתם לבחור בשיטה אלטרנטיבית בנוסף לטיפול הפסיכולוגי, יש לבדוק את כישוריו של נותן השירות האלטרנטיבי והמלצות, כדי לא ליפול לשרלטנות או חובבנות.

יש להיזהר ממי שמנחים סדנאות או עוסקים בהילינג/קואצ`ינג/דמיון מודרך וגו` ומציגים עצמם בפניכם כמטפלים מקצועיים המבטיחים להביא לכם מזור מהיר למצוקה, מענה מידי וקיצור דרך לפתירת המשבר אותו אתם חווים, למצוקה, לדיכאונות או מחלה נפשית.

רק פסיכולוג או עובד סוציאלי קליני, הוא בעל הניסיון ההסמכה והידע כיצד לטפל במצוקה ובמשבר ולהתמודד עם השדים היוצאים החוצה במהלך הטיפול בדרך מקצועית שלא תסכן את המטופל ותחמיר את מצבו .
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***