על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כדור הבדולח של חוקרי המח: האם אפשר יהיה בעתיד לחזות הפרעה נפשית?

מה היה קורה לו היינו יודעים בוודאות שניתן לחזות סיכוי להפרעה או מחלה נפשית בינקות או בילדות או אפילו בסוף גיל ההתבגרות? האם ניתן היה למנוע אותה או לפחות לתת לילד סיכוי להתחזק וכלים להתגבר עליה? האם ניתן לחזות מראש אדם שיש לו נטייה להפרעות דיכאון וחרדות או אפילו מחלה נפשית , שעשויה להתפרץ בעתיד?

שאלה זו מטרידה את מנוחתם של חוקרים מזה שנים. האם קיימים סימפטומים שיכולים להעיד על כך שהאדם עשוי בעתיד לפתח נטייה לפגיעה או מחלה נפשית?
צוות חוקרים בשוודיה, ערכו מחקר על גברים צעירים בסוף גילאי ההתבגרות, ומצאו לתדהמתם קשר בין מדדים פיזיולוגיים כמו לחץ דם ודופק להתפתחות מחלות נפש. הם מדדו לחץ דם ודופק של יותר ממיליון גברים צעירים בשוודיה, ולמרבה הפלא גילו שגברים בתחילת בגרותם, שנמדד להם דופק גבוה, היו בעלי סיכוי ונטייה גבוהה יותר לחלות בהפרעה טורדנית כפייתית, חרדה וסכיזופרניה. החוקרים הדגישו במחקרם כי הם סיננו היטב מדדים שעשויים היו להפריע למחקר כמו למשל מצב סוציו אקונומי.
החוקרים השוודים סבורים כי הסיבה לכך היא שינויים אנטומיים במערכת העצבים היכולים לנבא מחלה נפשית.
במחקר אחר שנערך על ידי ד"ר אחמד אל חרירי – פסיכולוג וחוקר מח באוניברסיטת דיוק, טענו אלחרירי וצוות המדענים שלו, שייתכן ניתן יהיה לנבא בעתיד אנשים המועדים יותר לפורענות של הפרעות חרדה ודיכאון, באמצעות סריקת מח לפחות 4 שנים לפני פריצתן של ההפרעות.
המדענים באוניברסיטת דיוק, ערכו למעשה סידרת סריקות מח לכ 340 סטודנטים בריאים, כאשר בתהליך הסריקה נתבקשו הנחקרים להביט בתמונות שונות, כולל תמונות פרצופי אנשים כועסים.
כשלושה חודשים לאחר כל סריקה, התבקשו הסטודנטים למלא שאלון אודות אורח חיים והלחץ בהם הם נתונים או משברי חיים וכן שאלון שהעריך סימפטומים של דיכאון.

החוקרים למעשה בחנו בסריקה את האמיגדלה של הנחקרים (האמיגדלה כידוע היא האזור האחראי במוח המקושר לרגשות תגובתיות לסכנה כמו פחד וחרדות)
הסתבר שככל שפעילות האמיגדלה תגובתית יותר,( גם כשהאדם עדיין אינו מצוי במצב של הפרעה נפשית דיכאונית או חרדתית) כך גדל הסיכוי לכך שהנבדק יתקשה להתמודד בעתיד עם אירועי חיים מלחיצים וקשיים ויהיה מועד יותר לפורענות של דיכאון וחרדות. בדיכאון

אלחרירי טוען כי ייתכן ובעתיד ניתן לחזות אדם בעל נטייה לדיכאון וחרדות וקריסה בעת משברי חיים כ – 4 שנים לפני פריצת משבר החרדה או הדיכאון באמצעות סריקת מח ובדיקת האמיגדלה שלו.

מחקרים אלו מראים שייתכן מאוד ובעתיד ניתן יהיה לנבא מראש התפרצויות של דיכאון וחרדה ופגיעות נפשיות שונות, אם אכן דבר זה יקרה, מדובר בפריצת דרך עצומה שיכולה להוביל למציאת דרכי מניעה שונות להתפרצויות דיכאון וחרדה בעתיד אצל אנשים שנתגלתה אצלם נטייה לכך או אפילו מחלות כמו הפרעה טורדנית כפייתית וכו.

קישורים רלוונטיים:
 
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית. 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***