על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"ראי ראי שעל הקיר" – על הפרעת אישיות אנטי סוציאלית

בכל חברה אנושית יש פסיכופטים רדומים. הם חיים בדיוק כמו השכנים שלך... עד שמשהו קורה והם נדלקים.
 יאיר לפיד
{ מתוך הספר "החידה השישית" }

פעמים רבות אנו קוראים באינטרנט סיפורים קורעי לב, על אנשים בעיקר מהאוכלוסיות המוחלשות: קשישים, בעלי מוגבלויות, נשים חד הוריות, אנשים במצוקה משברית וג`ו, שרומו על ידי נוכלים חסרי לב ונותרו ללא כסף או רכוש או אף יצאו בנזקים חמורים מאלו. חלקם של המקרים ייתכן ובוצעו על ידי עבריינים רגילים, או פושעים שאינם בעלי הפרעת אישיות אטי סוציאלית, אבל ייתכן מאוד כי חלקם אכן בוצע על ידי נוכלים בעלי אישיות אנטי סוציאלית. ההנחה היא שלאנשים החולים במחלה זו קל יותר לרמות או לפגוע בחסרי ישע או לבצע מעשי נוכלות מאחר והם אינם מסוגלים להרגיש רגשות אשם, חמלה או אמפטיה לאחר. ולכן יותר קל להם לבצע מעשים אלו. אנשים אלו מסוגלים לבלבל מאוד מאחר ולרוב מדובר באנשים שאינם נראים או מתנהגים שונה מכל אדם אחר ומסוגלים מאוד לבלבל בהתנהגות מעושה לכאורה ולהראות נורמטיביים לחלוטין. הנטייה שמאפיינת רבים מהם להיות אינטיליגנטים מאוד וכריזמטיים גם היא עלולה להטעות ולבלבל ופועלת לתועלתם כאשר הם מעוניינים להשיג מטרה כלשהי.
יחד עם זאת חשוב לזכור כי למעשה לא כל אדם המתנהג בדרך שאינה מוסרית או פוגענית הוא סוציופת, אבל פסיכיטאריים ופסיכולוגים אספו במשך השנים כמה וכמה התנהגויות שכאשר מרביתן מתקיימות, כדאי לבצע בדיקה יסודית יותר לחשד שהאדם הוא אכן סוציופת.
סוציופתיה או הפרעת אישיות אנטי סוציאלית (דיסוציאלית), מאופיינת בדפוסי התנהגות כגון מניפולטיביות, העדר רגשות אשם כאשר האדם עושה דבר הפוגע באחר והעדר יכולת להרגיש רגשות כמו סימפטיה, אמפטיה, חמלה או אף רגשות אשם כלפי אנשים אחרים כמו גם תחושה גרנדיוזית של ערך עצמי.
חלק מהסימפטומים אותם מונים החוקרים והפסיכיאטריים הקשורים ישירות להתנהגות או אישיות אנטי סוציאלית: התקפי זעם ותוקפנות רבה שיכולה לעיתים לבוא לידי ביטוי אף באופן אלים, חוסר עניין כאמור ברגשות של אחרים, העדר יציבות המתבטאת בחוסר אחריות בעבודה או אי יכולת לשמור על כספים או להיות אחראיים לניהול כלכלי, אימפולסיביות רבה, חוסר יכולת לשאת רגעים "ריקים" של שיעמום, לעיתים קרובות שקרנות פתולוגית, מניפולציות על אחרים, שאיפות גדולות ומרחיקות לכת וכו`... כאשר חלק גדול מהסימפטומים הנ"ל אכן מתקיימים באדם, ניתן לומר כי קיימת סבירות שאכן מדובר באישיות פסיכוטית.
 
מה שמטעה לרוב באנשים הלוקים במחלת נפש קשה זו, היא שמדובר כאמור באנשים מאוד כריזמטיים, ערמומיים, חכמים ובעלי רמת אינטיליגנציה גבוהה מאוד, קסמם האישי כובש מאוד , הם מפגינים לרוב בטחון עצמי ויכולים להיות שחקנים מעולים כאשר הם מנסים לגשת למטרה מסויימת, לכל מאוד קל לאנשים להילכד ברשתם: כאשר אדם בעל אישיות אנטי סוציאלית זקוק להגיע למטרה כלשהי באמצעות אדם אחר, הוא יכול להפוך לאדם המקסים ביותר עלי אדמות ולהטעות לגמרי באישיותו ובאופיו, לכן ממליצים רבים מהפסיכולוגים והפסיכיאטרים למטפלים לבדוק את התנהגותו של אותו אדם לאנשים אותם הוא אינו מרגיש שהוא צריך בחייו. לרוב אנשים אלו יזכו ממנו ליחס אחר לגמרי של זלזול, התעלמות או במקרים אחרים עוינות והתנהגות ברוטלית ופוגענית.

עם זאת, חשוב מאוד לציין שלמרות המבחן שמציעים באתרים השונים לאיתור אישיות כזו, רק מטפל ופסיכיאטר מוסמך לאבחן באם אדם כלשהו לוקה באישיות אנטי סוציאלית. יש להיזהר מאוד מלאבחן אנשים לבד על סמך מאפיינים אלו ואחרים או מבדקים בכתבות אינטרנט.

הטיפול:
הטיפול במחלה זו הוא אחד מהקשים, אם לא הקשה ביותר, מאחר ורוב האנשים הלוקה בהפרעת אישיות אנטי סוציאלית, לא יגיעו לטיפול פסיכולוגי מיוזמתם ואף לעיתים קרובות יסרבו ויתנגדו לו מאוד. באם אותם אנשים יופנו לטיפול באמצעות הורה או משפחה, הטיפול המקובל במקרים אלו הוא הטיפול הפסיכותרפי.

למרבה הצער, לא קיימת ולא נמצאה עדיין כל תרופה או טיפול פסיכולוגי יעילים דיים היכולים בוודאות לרפא מחלה נפשית קשה זו. יחד עם זאת המטפלים והפסיכיאטרים לרוב ירשמו למטופל תרופות להרגעה ולייצוב מצב הרוח, כמו גם תרופות להרגעת האגרסיות. תרופות פסיכוטיות לרוב מקובלות באופן טיפול זה.
 
לכתבות בנושא:
 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***