על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"אם אתה עובר גיהנום –המשך לנוע" – ריפוי בעשייה

במשך שנה ישב רועי בבית ולא העז לצאת. פחד עצום מהיציאה החוצה ובעיקר מאנשים. הוא חרד מאנשים, חרד מפגיעה. העולם בחוץ נתפס בעיניו כמסוכן ולא בטוח. בשלב מסויים החל טיפול באמצעות האינטרנט, הטיפול כלל לא רק שיחות אלא גם שיעורי בית. אחד מהשיעורים הללו, היה בדיוק מה שרועי חרד ממנו כל כך – לצאת החוצה. לא לצאת ליום שלם, גם לא לכמה שעות. לכמה דקות בכל יום.

בתחילה נמנע בתירוצים שונים, סיפר למטפל שהוא חולה, סיפר שאינו יכול לצאת כי שכח את המפתח. יום אחד נשמעה דפיקה בדלת. כשפתח רועי את הדלת הופתע לראות את המטפל שלו בפתח. במשך שבוע שלם יצא רועי מהבית עם המטפל לכמה דקות בלבד. בשבוע שאחריו לשעה, אחר כך הזמן התארך והיום הוא עובד ולומד ומקפיד לצאת מהבית כל יום. רועי בעזרת המטפל, הציל את חייו.
אנשים הסובלים מחרדות, חרדות חברתיות ודיכאון מתקשים מאוד לתפקד. לרוב הרצון העיקרי הוא לשכב במיטה ולא לעשות כלום. אבל זה בדיוק מה שמחזק את הסבל. למעשה רק היציאה מאיזור הנוחות יכולה להוציא את האדם מהסבל שבו הוא נמצא. גם הכדור הטוב ביותר בעולם לא יוכל לעזור לנו, אם נמשיך לפחד מעשייה ואם לא נעשה את הצעד הראשון שיעזור לנו להתחיל ללכת מחדש.

נכון שכדורים יכולים לעזור להתניע, הם אולי מהווים קביים אבל לעולם לא יעשו עבורנו את כל העבודה. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חרדה המייצרת הימנעות היא להיישיר אליה מבט, להסתכל לה בלבן של העיניים. בקבלה היהודית מכנים זאת: הפוך על הפוך. כלומר, ברגע שאתה רוצה להמנע ממשהו, עשה דווקא את הדבר שאתה כל כך מנסה להמנע ממנו. זוהי למעשה הדרך היחידה להתחיל לנוע.
ניתן להתחיל בדברים הקטנים ביותר: שטיפת כלים, שיחה עם חבר בטלפון גם כשלא מתחשק ולאט ובהדרגה לנסות את הדברים הקשים יותר, בכל יום לנסות לעשות ולו לכמה דקות את הדבר שנמענים ממנו וחרדים ממנו מאוד.

עשייה מייצרת שינוי עצום. שינוי נפשי וחברתי. כל עשייה, גם זו הקטנה ביותר. גם עשייה שלא נראית כמשהו מפתה בתחילה, שנראית טיפשית או חסרת חשיבות – יש לה תרומה עצומה ליכולת שלכם לחולל שינוי בחייכם ובנפשכם. חשוב מאוד גם להעזר באחרים. כדוגמת אותו תינוק שצועד את צעדיו הראשונים ואינו מתבייש להעזר באימו ואביו וברהיטים כדי לנסות לקום וללכת.

"גם המסע הכי גדול, מתחיל בצעד אחד קטן", אמר פעם המנהיג הסיני לאו דזה. ואכן, צעד אחד קטן יכול להוביל לשינוי גדול. קבעו לכם מטרות שבתחילה יראו קלות.
אם צפיתם פעם בתינוק קטן הצועד את צעדיו הראשונים, יכולתם להבין בשלבים שונים שעבר עד שלימד עצמו ללכת. בתחילה זחל, אחר כך נעזר בריהוט כדי להעמד, אחר כך עשה צעד ראשון, נפל, אבל התעקש להמשיך. הוא המשיך לנסות גם כשנפל שוב ושוב עד שהתייצב והפך את ההליכה למצב אוטומטי שעליו לא היה צריך לחשוב אפילו עוד.

הדבר נכון גם לגבי התגברות על מכשולים וחרדה. הצעד הראשון יהיה הקשה ביותר אולי, אבל אחריו יבואו צעדים נוספים עד להליכה יציבה.

ספורטאי ידוע סיפר פעם בראיון לכלי התקשורת כי בעברו היה אדם שמן מדוכא ועצוב. בשלב מסויים החליט להתחיל לעשות ספורט. היום הראשון שלפני האימון היה מלא היסוסים וחרדה. הוא כבר רצה לוותר אבל החליט שתמיד יוכל לברוח אם יהיה קשה מדי. הוא הגיע לחדר הכושר, והתאמן על ההליכון במשך עשר דקות בלבד אותם הקציב לעצמו. הימים הראשונים היו קשים. הצעדים הראשונים על ההליכון היו הקשים מכל, כשלא התייאש והמשיך להתאמן הלכו הדברים ונעשו קלים יותר. קלים עד כדי כך שהפך מכור לאימוני כושר והיום הוא לא יכול לחשוב על עצמו בלי שעתיים שלוש של ספורט בכל יום.

ככל שנאמן יותר את השריר המנוון, כך יקל עלינו אחר כך להשתמש באותו שריר מבלי לחוש בסבל. ובכאב של אותו השריר. בשלב מסויים אנחנו עשויים לגלות שמה שהפחיד אותנו יותר מכל, גורם לנו כרגע להנאה עצומה.

אם אינכם יכולים לרוץ – לכו.
אם אינכם יכולים ללכת – עשו צעד אחד

העיקר שתמשיכו. תמשיכו לנוע.

הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDDD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***