על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"דברים שרואים משם לא רואים מכאן" –מערכות יחסים עם בן משפחה הלוקה במגבלה נפשית

"רק תנהג אלי כמו שעשית לפני שחליתי" - דניס קוקרן
בני הזוג, המשפחה ואף הוריהם של אדם הסובל ממגבלה נפשית מרגישים לעיתים קרובות חסרי אונים, רגע אחד נמצא מולם אותו אדם שהם מכירים ואוהבים: מכיל, רגיש, אוהב, מלא הומור ושמחת חיים ויצירתיות ,כאשר לפתע תוקפת אותו המצוקה הנפשית, הם נדהמים לגלות אישיות אחרת של אדם זר להם: עצוב, מדוכא, מתנתק, מסתגר ולעיתים אף בעל נטייה להתרחק מכל אלו שמבקשים טובתו ומנסים לתמוך בו.
מה יש לו אתם שואלים את עצמכם? תמיד הכלנו, תמכנו, אהבנו. מה עשינו לא נכון שהוא כעוס, מתנתק, עצוב, מסתגר, בורח מאתנו?
כוונותיכם היו טובות, אבל כדאי להבין שלעיתים קרובות בוחן המציאות של אדם הסובל מדיכאון הפרעת מצב רוח או קושי נפשי אחר, נפגע קשות.
אחד התסמינים הידועים הנלווים להפרעות מצב רוח למשל, הוא גם רגש אשם קשה העשוי לבוא לידי ביטוי בחלק מהמקרים גם בדרכים שונות של הענשה עצמית היכולה להתבטא במגווון דרכים, לא תמיד בפגיעה עצמית, לעיתים גם בניתוק קשרים ומערכות יחסים.

חשוב לנסות להפריד בין האדם עצמו למחלה או להפרעה שמלווה אותו ולהבין שלא הוא זה שפוגע בכם: הסבל, יצר ההרס העצמי, תחושת האשמה הם אלו שמניעים אותו לייצר התנהגות הרסנית.

בן הזוג/ההורה שאינו מתמודד עם מגבלה נפשית הופך עצמו (לרוב בלית ברירה, אם כי קיימים מקרים בהם נטילת תפקיד ה"חזק" של בן הזוג/ההורה/בן המשפחה, משרת גם צרכים נפשיים פרטיקולריים שלו עצמו) להיות תמיד העוגן בקשר, דמות התומך התמידי.

זו אכן עזרה נקודתית נכונה, חיובית ואפילו הכרחית במקרה של מצב נפשי אקוטי מאוד המצריך טיפול, הכלה ושמירה, אבל כאשר אתם ממשיכים לגלם את תפקיד העוגן בקשר מולו, אתם למעשה (לא במודע) משאירים אותו שוב להרגיש עצמו מוחלש, חסר הכוחות, נזקק.

אל חששו להיות אתם עצמכם, לשתף אותו בקשיים וחיי היומיום שלכם, לבקש גם אתם להיתמך מדי פעם.

ניתן להניח שבמצב של מצוקה וסבל אקוטי, סביר להניח שיתקשה להכיל או לעזור לכם, כשהוא עצמו מצוי בסבל וסערה נפשית וזקוק לתמיכה , אבל במצבים בהם אתם מזהים שבן משפחתכם אכן נמצא במצב תפקודי טוב וברמרסיה, נסו לתת לו מקום להרגיש שווה ערך במערכת היחסים אליכם, לתת לו את המקום להרגיש שגם הוא יכול לתמוך ולעזור.

נסייג ונאמר כי מאחר ובני אדם שונים אחד מהשני באישיותם ורצונותיהם, לא תמיד ואצל כל אחד זה עשוי לעבוד. (לדוגמא: אדם הסובל מהפרעת אישיות תלותית, ייתכן ויתקשה לוותר על תפקיד התלותי והנזקק מולכם ) במקרים אחרים ייתכן וזה אכן עשוי לחזק את הקשר ולגרום לאדם הלוקה בקושי הנפשי להרגיש שווה ערך אליכם ולייצר אצלו תחושה של חיוניות.

זיכרו כל הזמן שאתם איתו, לא בתפקיד המטפלים והשומרים. אתם שם כי אתם אוהבים אותו.
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***