על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

שיטות טיפול אלטרנטיביות – סדר בחדר

גילה, צעירה בת 25, החליטה שהיא רוצה לנסות במקביל לטיפול הרגיל גם משהו אלטרנטיבי. היא פתחה הודעה בקבוצה ושאלה מהן השיטות המומלצות. ים של תגובות שהציפו אותה בלבלו אותה לגמרי, שיטת מנשה והקוף שמעולם לא שמעה עליה, שיטת התמקדות, הילינג ותטא הילינג, דמיון מודרך, שיטות העובדות על הנפש, שיטות העובדות על הגוף ועל נקודות במוח, שיטות העובדות על גופנפש גם יחד. מה מומלץ? כל אחד מהמטפלים נשבע שהשיטה שלו היא הטובה ביותר לטיפול.

אז ניסינו קצת לעשות סדר בחדר, להבין ולהביא לכם כמה מהשיטות היותר ידועות בתחום האלטרנטיבי. לא כתבנו כאן על שיטות מיסטיות איזוטריות מדי כמו הפשטות שבאלוהות או אנתרפוסופיה שיש בהן סכנת התמכרות ואובססיה. ניסינו להביא שיטות ששמענו עליהן שאכן הן הוכחו כיעילות במצבים שונים.
חשוב עם זאת להבין שלא לכל אחד מתאימה כל שיטה. כפי שלא לכל אחד מתאים כל בגד ולבוש. לכו לפגישת נסיון ראשונית ובדקו אם אתם מתחברים לשיטה שמציעים לכם, וכמו שכבר כתבנו בעבר לא פעם ולא פעמיים, נסיון המטפל וההמלצות שלו חשובות מאוד. בשוק יש גם שרלטנים וכדאי לבקש מהמטפל תעודות הסמכה ממקום ידוע, שנות נסיון וכן המלצות ממטופלים מרוצים.

שיטת העבודה – ביירון קיטי

על שיטה זו כבר כתבנו בעבר, ביירון קיטי עצמה הייתה חולה מאוד ובדיכאון קשה, המקום היחיד שהסכים לקבלה היה מוסד לנערות עם אנורקסיה, שנים ישנה על הרצפה בתחושה שלא מגיע לה לישון במיטה, עד שיום אחד לטענתה קרה לה משהו והיא חוותה הארה. כשיצאה מבית החולים נדהמה משפחתה לגלות אדם אחר לגמרי. היא טענה בפניהם שהבינה את הסוד. שמה שגורם לה סבל נורא הוא לא המציאות אלא המחשבות בראשה. אנשים החלו לעלות אליה לרגל, והיא התחילה לעזור להם באמצעות שיטה שכינתה "העבודה", שיטה זו שבה האדם נשאל ארבע שאלות בלבד, כאשר מחשבה היוצרת סבל מסתובבת בראשו: 1. האם זה נכון שאתה מרגיש לא שווה? איך היית מרגיש בלי המחשבה הזו? בשאלה הרביעית מתבקש המטופל להפוך את המשפט מ"אני לא שווה" ל"אני שווה וראוי". השיטה ידועה ומוכרת היטב, ורבים המטפלים העוסקים בה. מטופלים רבים טוענים שנעזרו בשיטה מאוד. זוהי שיטה שלמעשה עובדת על שינוי דפוסי חשיבה באמצעות ארבע שאלות פשוטות והיא מתאימה לאנשים ששיח קוגנטיבי מתאים להם יותר מטיפול גופני נפשי.

המסע

שיטת המסע קנתה לעצמה שם עולמי. רבים טוענים שהיא הצילה אותם לאחר שכבר ניסו הכל. יחד עם זאת יש גם כאלו שלא הצליחו להתחבר.
את שיטת המסע יצרה ברנדון וייס מייסד השיטה ובית הספר, לאחר שגילתה גידול ברחמה שהרופאים אמרו שאין לה דרך להבריא ממנו. ביייס תלמידתו של דפאק צופרה אנדוקרינולוג שחקר את תחום הגוף והנפש, וגילה לטענתו שתאים חולים בגוף האדם מאוכסנים בזכרונות קשים ולכן אינם מבריאים. הוא טען כי הדרך להבריא היא לשחרר את הזכרונות הטראומתיים מהגוף וכך להבריא את התאים הנגועים.
ברנדון וייס לאחר שהחלימה, החליטה לקחת את השיטה ולהפיץ אותה בעולם כולו.המסע נקרא כך משום שהוא מסע רגשי, מסע לגלות את משמעות החיים, מסע לשחרור מזכרונות קשים וטראומות, מסע לשחרור קבעון ואגו, ומסע לריפוי אבדן. תהליך המסע מתמקד בעיקר בנושא הגורם למטופל לסבל ובאמצעות מסע לשחרור הרגשות והקשר לתת המודע, הוא מנסה לרפא את האדם מהכאב המלווה אותו.

http://ruthalberti.com/more/

עוצמת הרכות

לעניות דעתי, אחת השיטות הנפלאות ביותר שקיימות בתחום האלטרנטיבי. עוצמת הרכות עובדת על שני אלמנטים: היא עובדת מעט על שיחה והכרות עם המטופל אבל בעיקר מתמקדת בנענועים רכים של הגוף, כמו ברחם. היא מתמקדת במה שכואב בגוף, ומנסה לשחרר את הנקודות הכואבות.
את עצמת הרכות גילתה והביאה לעולם טובי בראונינג. בעצמת הרכות המטפל מנענע ברכות את המטופל בקצב לב עובר ממש כמוו ברחם, הנענוע יוצר תחושה של רגיעה ושלווה והקלה גדולה. גישת עוצמת הרכות מבוססת על עקרונות הקצב והמים. התחושה שלנו ברחם הייתה של תנועה קלה ונעימה, שהינו בתוך מים נעימים. שיטה זו יכולה להקל מאוד על הסובלים מחרדה ודיכאון, להביא מזור ונחמה.

http://www.haderech.co.il/briut65.html

שיטת ימימה

אם תשמעו מישהו אומר לחבר אחר או לכם ש"צריך לדייק את זה", דעו שהוא כנראה למד ימימה. ימימה אמנם הייתה אישה דתיה, אבל בשיטה שלה אין כל זכר לדת או נסיון להמיר מישהו בתשובה. שיטת ימימה היא גם שפה מיוחדת שכדאי לדעת אם רוצים ללמוד אותה. לרוב הקבוצות מתחלקות לקבוצות נפרדות של גברים ונשים. בשיטה זו שמעבירות תלמידותיה של ימימה ז"ל, אנו לומדים להתבונן בעצמנו בסיטואציות שונות. להבין היכן אנו מדייקים (משפט של ימימה) את עצמנו ואת רגשותינו והיכן אנו נופלים. ימימה מדברת רבות על ההתבנוננות שלנו בתגובות לטריגרים ולפגיעה. היכן אנו מתנהגים כמו הילדה והיכן כמו הבוגרת. מדוע הילדה מכשילה אותנו כל פעם בתגובות לא רצויות וכיצד להרגיע אותה ולהעזר בבוגרת כדי להגיב נכון לקשרים ומערכות יחסים.

שיטת ימימה היא למעשה שיטת חשיבה הכרתית והבנת החסימות שגורמות לנו לסבל בחיינו. באמצעות הלימוד אנו מצליחים להבין איך ליטול על עצמנו אחריולת ולא להאשים את האחר, לפי ימימה מי שמנהל את רובנו, הוא רוב הזמן הילד הפנימי שעושה לנו צרות. ניתן לשמוע על אנשים רבים שגילו את השיטה ולמדו כיצד לא לתת לדפוסים לנהל את חייהם ולקחחת אחריות על עצמם. ימימה הסמיכה תלמידות שמעבירות היום את השיטה הלאה, רובן מאוד טובות. חלק גדול מהן ניתןל למצוא בפרדס חנה. מעוז הימימות בישראל.

ציטוט מתוך שיטת ימימה:
"בהעמקה יש הכרה למתרחש כדי לנקות את המיותר, להבין את אשר נמצא בניתן שיכול לבנות. בהעמקה יש הרבה רגש לקיום, לערכיות שבחיים. לתת אמון בהבנה האישית היא לא תאכזב. לדעת את הגבולות. ניתן לכן במה לבנות את ההכרה האישית".

"קשובה להבנתה תמצא תשובה"
"קשובה לליבה תזהה את טיב נתינתה"
קשובה לליבה המדייק תדייק אתת דרך דיוקו" (ימימה) "

http://www.yemima.co.il/client/homepage.asp


נשימות מעגליות – ריברסינג

לא ממש ברור איך זה קורה, אבל רבים סיפרו שלאחר הטיפול בנשימה מעגלית, בכו והתפרקו והרגישו הקלה עצומה. משהו כנראה קורה בגוף בעת הנשימה המעגלית. שיטת הנשימה המעגלית מבוססת גם היא כמו המסע, על ההנחה שבעיות רגשיות גדולות נובעות מזכרונות ילדות קשים. כאלו שיכולים להגיע אף לתקופת הינקות והלידה. נשימה מעגלית היא נשימה ברצף ללא הפסקהבין השאיפה לנשיפה, הטכניקה לדברי חסידי השיטה, מביאים את המטופל לכך שההתנגדות הטבעית לזכרונות ולרגשות נעלמת, וההגנות נחלשות. לעניות דעתם פתיחת הנשימה לחמצן גורמת לכך שדברים מתוך תת המודע עולים ונחשפים.

מאחר וזו אכן שיטה שידועה כגורמת להעלאת זכרונות וכאב ולעיתים יוצרת בכי כדאי ומומלץ מאוד להעזר גם במטפל ופיסכולוג מיומן שילווה אתכם כשאתם מנסים את השיטה, על מנת שלא תשארו חשופים לכאב ולזכרונות הטראומטים שבאים אחר כך.

הילינג ותטא הילינג ורייקי

הילינג זו למעשה רפואה המתמקדת לדברי המאמינים בכך באנרגיה. המאמינים בשיטה טוענים כי לאדם יש שדה מגנטי טבעי של הגוף, וכדי לרפא את האדם יש לטפל באנרגיות שלו. המטפלים טוענים כי הם יכולים לחוש בשדה האנרגיה או הילה ולטפל באדם אף ללא מגע. כדאי לדעת שמעולם לא התגלו מחקרים התומכים בסברה זו וייתכן וזו כאמור רק השערה, שמדובר בסוג של פלאסבו שעוזר למי שמאמין בו.
תטא הילינג – קצת שונה בכך שהוא מנסה לגרום למוחו של האדם להגיע למצב של חלימה כדי להגיע לתת המודע שלו. התטא הילינג עובד בעיקר על תת המודע של האדם ומנסה לשחרר חסימות בדרכים שונות של אנרגיות כפי שההילינג עושה וגם באמצעות שיח ודיבור. תטא הילינג מנסה לזהות לא את המחשבה התוקעת אתכם, אלא את האמונה המגבילה שהיא זו שמובילה למחשבות. אמונות שמלוות אותנו מילדות. הנסיוו הוא לשנות את התכנות הפנימי בראש כך שהאדם ידע כיצד לתכנת את עצמו מחדש לאמונות חדשות. למעשה תטא הילינג היא סוג של מדיטציה . יש הטוענים שמדובר באחיזת עיניים. תחליטו בעצמכם, אבל אנא היו זהירים ואל תלכו למישהו שיטפל בכם ללא ליווי וגיבוי של פסיכולוג מלווה.

https://www.thetahealing.com/

רייקי
בניגוד להילינג ברייקי אכן מתקיים מגע בין המטפל למטופל. המטפל מניח את ידיו על גופו של המטופל במטרה לשלוח לו זרמי אנרגיה שונים. שוב נאמר שאין כל הוכחות מחקריות לשיטה למרות שהפכה מאוד פופולארית. מדובר בשיטה רוחנית לא מבוססת מחקרית ונוטה מאוד לכיוון המיסטי, קיימים גם בתחום זה מטפלים לא מנוסים מספיק. אנא היו זהירים.

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%A7%D7%99

אקסס בארס
עוד שיטה שהפכה מאוד פופולארית לאחרונה. לפי השיטה אנו מאכסנים בתוכנו כ 32 נקודות מטען אלקטרו מגנטי שעד כה עצרו אותנו מלהיות מי שאנחנו. קיימות לדעת המטפלים בשיטה, נקודות הקשורות לרגשות שונים, שליטה עצמית, מודעות, יצירה והמטרה היא לשחרר אנרגיה חסומה.

שוב נאמר שאין כל מחקרים מבוססים גם על שיטה זו שגם היא מבוססת על הנחות ולא על מחקרים שהוכחו מדעית. כדאי לקחת זאת בחשבון כשמתנסים בה.

http://www.zafran.co.il/course_accessbars/


התמקדות (פוקוסינג)

ההתמקדות מבוססת על כך שהגוף שלנו והתחושות שהוא מביא עימו, הם הרמז הראשוני למה שצריך לתקן והיכן נמצאת החסימה. המטפלים בהתמקדות מדברים על תחושה מורגשת שאיננה רגש. ההתמקדות הינה חלק מפילוסופיה שרואה את האדם כיישות הנמצאת בתנועה כל הזמן מחשבתית וגופנית. כאשר אנו מתמקדים בחוויה הפיסית, אנו לדברי המאמינים בשיטה מסוגלים לאט ובזהירות להגיע לתובנות ולריפוי הכאב והסבל. מעט מזכיר את המיינדפולנס, אבל בניגוד למיינדפולנס כאן ההקשבה היא של המטופל לכאב ולגופו כאשר המטפל אינו מתערב בנעשה אלא מוביל בהכלה ובהקשבה למה שעלה מתוך ההתמקדות.

http://www.hitmakdut.org.il/?page_id=21

דמיון מודרך NLP

בשיטה זו משתמשים היום גם פסיכולוגים קונבציונליים, מאחר והתגלתה כמאוד עוזרת במצבי דחק וסבל הנובע מחשיבה ואמונות. הטכניקה מזכירה מעט מדיטציה, בתחילה מרפים את הגוף, מתמקדים בנשימה, ולאחר מכן המטפל מתחיל להדריך בנעימות ובזהירות את המטופל כמו בחלום בהקיץ למקום טוב ומכיל. המנחה יכול להנחות את המודרך בשיטות שונות כמו להמצא במקום נפלא שתמיד חלם עליו, לפגוש דמות מיטיבה ואוהבת, לחוות משאלת לב כמוסה, בסיום הטיפול ינחה המדריך את המודרך לחזור לאט ובהדרגה למציאות. דמיון מודרך אכן מומלץ מאוד מחקרית ועל ידי רבים כדרך להרגע ממתחים, מיגרנות, פחדים וחרדות ולטעת לאט לא בתת המודע את המקום הוב שבו הוא רוצה להיות. השיטה אינה עובדת על פתיחת טראומות וזכרונות קשים אלא על מציאת המקומות הטובים והנחשקים ולכן היא אולי פחות מסוכנת מאחרות.

http://www.derech.net/relax6.htm

טיפול בגישת הבודהיזם והמיינדפולנס


אם יש שיטה שרבים התנסו בה וחזרו ממנה עם הקלה ורפואה זוהי השיטה. הבודהיזם בניגוד לדתות השונות, אינו מנסה לגרום לאדם לפחד מאל כלשהו או להיות חרד מעונש. בדיוק להפך, הוא מנסה לטעת באדם כוחות ואמונה שהוא עצמו יישות חשובה ואלוהית. הטיפול הבודהיסטי מתמקד בגוף, בנפש בתודעה וברוח. עקרונות הבודהיזם הם: האדם אינו מובדל משאר העולם, הוא ישות המקיימת כל הזמן יחסי גומלין עם הסביבה: בני אדם, חיות, צמחים. התודעה לפי הבודהיזם היא זו שבונה את חיינו. הבודהיסטים מאמינים כי הסבל הגדול שלנו נוצר בשל כך שאנו חיים בעבר או בעתיד ולא בהווה, ולכן אנו כל הזמן נזכרים בדברים או מודאגים מהמחר. הבודהיזם מנסה ללמד אותנו בעזרת מדיטציות כמו מיינדפולנס ואמצעים אחרים כיצד נוכל לחיות את העכשיו וההווה ולא להפסיד את חיינו בשל כך שאנחנו חיים בזמן שכבר אינו קיים או עדיין אינו קיים. לפי התפיסה הבודהיסטית אין אתמול או מחר, אלו הם פיקציות שיצרנ, יש רק את הדקה הזו שבה אנו נושמים. בעזרת המיינדפולנס התלמיד מונחה לא לשפוט את עצמו ואת מחשבותיו ורגשותיו, הוא מונחה כיצד לדעת להסתכל על עצמו מעט מבחוץ ולראות את עצמו מבחוץ כדי לקבל תפיסה יותר עמוקה על עצמו. השיטה בגישה הבודהיסטית מנסה ללמד אותנו שאין בעולם טוב או רע, אנחנו אלו השופטים עצמנו ואחרים כטובים או רעים, גם הסבל שאנחנו חווים אינו טוב או רע, אנו מתייגים אותו כרע מאחר וכרגע אנו סובלים, אבל מתוך אותו הסבל מגיעה המודעות והתובנה כך שגם הסבל אינו רע.

אנשים רבים שלמדו בודהיזם הפכו אנשים הרבה יותר רגועים שלווים ונדיבים. הבודהיזם זו אמונה המבוססת על חמלה ואהבת האחר ועצמך. יחד עם זאת כמובן שניתן תמיד לצפות באובססיות של מאמינים ובגורואים שמנצלים תמימות וכאב של אנשים, כך שגם כאן יש להיזהר לא להסחף לאובססיביות יתר ולא להפוך אף מטפל לגורו או מואר, בדומה לסיפור של הביטלס שגילו שהגורו שלהם היה איש מושחת, מאוד כדאי ללמוד בודהיזם, זוהי פילוסופיה מעצימה ומרחיבת דעת ולב, אבל לא להסחף אחרי אף אדם שמכנה עצמו מואר או גורו ולא להפוך אובססיביים מדי לנושא, זוהי סכנה גדולה של ניצול התמימות והכאב.

קונסטלציה משפחתית

קבלו במחיאות כפיים את השיטה החדשה, הקונסטלציה המשפחתית. העולה הדי חדשה לישראל. לפי שיטת הקונסטלציה המשפחתית כולנו, כל אחד במשפחתתנו, גם אלו שלא הכרנו משחקים תפקיד חשוב מאוד בחיינו. לדוגמא: סב שחי ברוסיה בתקופה הקומוניסטית ועלה לארץ ונישא, סביר להניח שינחיל לילדיו את החרדות, הרדיפות, הפחד שלא יהיה אוכל בבית. הילדים עצמם יגדלו בתחושה של אסור לאכול יותר מדי, אסור לקנות, צריך להיזהר, וייתכן שאת ילדיהם כסוג של מרד יגדלו בדיוק הפוך: יעמיסו עליהם חבילות שוקולד ובמבות ואף יפתחו אובססיית קניות, הילדים של אותם ילדים, שראו את הוריהם קונים להם ללא הפסקה, יפתחו גם הם מיאוס כלפי הוריהם שמפתים אותם בקניות במקום אהבה, וכך יעבירו זאת לילדיהם שלהם. זוהי למעשה שושלת שלא תגמר לעולם,, והכל כאמור מתחיל מהסבא רבא שחווה רעב ועוני ברוסיה הקומוניסטית.

גם ילדים שלא נולדו הם חלק מהקונסטלציה המשפחתית. אישה שעברה הפלה עשויה להנחיל לילדיה כעס לא מודע על כך שהם לא גורמים לה להשלים את החסך בתינוק שלא נולד לה. אותם ילדים יגדלו בתחושה שהם לא רצויים מספיק או אהובים ושאמם מתאבלת על אח שלא נולד, הם יתחתנו וינחילו גם הם לילדהם תחושות דומות או להפך, ימרדו ויהפכו את ילדיהם לכל עולמם כדי לפצות את עצמם על העדר האם האבלה.

הקונסטלציה המשפחתית יכולה להיות פרטנית אבל לרוב תתבצע בקבוצה כאשר חברי הקבוצה האחרים יגלמו את בני המשפחה של המטופל, המתים והחיים. השיטה יכולה לעזור לנו להבין מאיפה מגיעים הפגיעות בילדותנו ואולי אפילו לחמול ולסלוח. יחד עם זאת רבים מהמטפלים אומרים בריש גליי שהשיטה עצמה היא שיטת טיפול נלוות לשיטות אחרות, ולא עומדת בפני עצמה.

כאמור יש עוד המון טיפולים : לא דיברנו על רפואה סינית, מאחר ורפואה סינית נחשבת היום כרפואה משלימה ולא אלטרנטיבית. לא נגענו באוניברסיטה הקוסמית או בדברים שנראים לנו מסוכנים מדי ועשויים לגרום לאדם לאובססיביות כלפיהם.

חשוב שוב לציין שלפני שאתם בוחרים שיטה כלשהי, כל שיטה, אנא קחו בחשבון שלא כל מטפל מספיק מיומן וייתכן ויוציא מכם כאב או טראומה שיהיה קשה לעבד אחר כך, לכן כדאי מאוד לקחת כעוד אלטרנטיבה גם פסיכולוג מלווה שילווה אתכם בשיטות הטיפול שבחרתם ויעזור לכם אם נפתחו פצעים ולא נסגרו. יש לקחת בחשבון שהשיטות הללו יכולות להועיל אבל גם יכולות מאוד לגרום נזק למי שאינו מנוסה מספיק או לא מתאים לשיטה עצמה. אנא היזהרו ושימרו על עצמכם כשאתם באים לבחור בטיפול אלטרנטיבי ובדקו היטב את הטיפול ואת הסיכוי שהוא יעשה לכם מאוד טוב יחד עם הידיעה שהוא גם יכול להעלות באוב דברים מאוד קשים שמטפל לא מיומן לא יידע איך לטפל בהם.

הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***