על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

המגיפה השקטה – התמודדות עם דיכאון

"הכלב השחור" כינה אותו צ`רצ`יל, " בימינו מכנים אותו כבר מגיפה, מגיפה כי הפך למגיפה, ושקטה כי אנחנו לא מעיזים לדבר עליו, כי אנחנו עדין מתביישים לספר כשאנחנו במצוקה.

אז כן, פנים ושמות רבים לכלב השחור הפעם החלטנו לא לכתוב על התסמינים לדיכאון, החלטנו גם לא לכתוב על דיכאון וסוגיו השונים או להתחקות אחרי מחקרים אודות שורשיו, גם על כך ניתן למצוא מידע אצל פרופסור גוגל בשפע. החלטנו לכתוב על מה שאתם באמת רוצים לדעת: איך יוצאים ממנו?
כמה מילים על המילה עצמה דיכאון, בתוך המילה דיכאון קיימת המילה דיכוי ולא בכדי, אדם המגיע למצב דיכאוני, מרגיש תחושה של דיכוי. התחושה יכולה להיות קשורה לגורמים ותסמינים שונים:

1. דיכוי חברתי – תחושת נידוי חברתי יכולה ליצר די בקלות תחושת דיכוי. בידול חברתי, תחושת חריגות, בדידות כל אלו יכולים להיות זרזים להאצת הדיכוי והדיכאון

2. דיכוי סוציו אקונומי – מחקרים הוכיחו כי אנשים בשולי החברה ובמעמד סוציו אקונומי נמוך כגון עולים חדשים, אלמנים, גרושים מועדים לפורענות בחברה היררכית

3. דיכוי רגשי - השתקת הרגש, דיכוי הקול הפנימי. דיכוי רגשות כמו כעס, פחד, עצב, והעדר שיתוף ברגשות.

החדשות הטובות: דיכאון אינו גזר דין לכל החיים, למרות התחושה הפסימית שאין כל תקווה המאפיינת את הלוקים בדיכאון, - אפשר בהחלט לצאת מזה.

כמה טיפים:

1. פניה לעזרה: השתקת הסבל והמצוקה, תחמיר את הדיכאון. אם אתם מתביישים במצבכם, שתפו אדם קרוב שאתם נותנים בו אמון. שיתוף בכאב ובתחושת הסבל, וקבלת תמיכה משפחתית, קהילתית או מערכתית היא הדרך הראשונה לעזור לעצמכם. (במידה ומדובר בדיכאון מג`ורי קשה עד כדי מצבים של חוסר קימה מהמיטה ואף סיכון חיים – כדאי לאבחן האם מדובר במצב המצריך לפחות לתקופה ראשונית מסוימת נטילת טיפול תרופתי עד לאיזון).

2. טיפול רגשי: בדיוק בשלב בו אתם מתחילים להרגיש טוב בעקבות שינוי תרופתי ראשוני המחלץ אתכם מהמצוקה- חשוב לא להזניח את הנפש, למצוא טיפול נפשי ומתאים עבורכם, טיפול רגשי הינו תחזוקה שהינה בגדר מאסט לנפש גם במצבים של רמרסיה והחלמה. האיזון התרופתי יכול לעזור לכם למצוא את הכוחות מחדש במצבים של דיכאון מז`ורי קשה, אי תפקוד ואף מחשבות מסכנות חיים, אבל אנו נדרשים לעשות עבודה שיקומית וטיפולית כדי לשקם עצמנו. על מנת להבטיח שה"כלב השחור" יישאר במלונה בחוץ ולא יחזור למיטתנו (ניתן להמשיל זאת לאדם הסובל מכאב שינים – וזקוק לטיפול שורש, וניגש לעזרה ראשונה, לאחר זריקת הרדמה לשן וטיפול חירום, הוא יחוש בהקלה ולא יחווה כאב , אבל במידה ולא יטפל בשן הפגועה לאורך שנים, השן תאותת שוב שהיא זקוקה לטיפול מן השורש)

3. הפוך על הפוך: פעלו הפוך ממה שהוא מבקש מכם. אם הוא מבקש מכם להישאר במיטה, עשו לו דווקא וקומו., גם אם אין לכם כוח, עשו זאת בכוח ובלי חשק בתחילה. אם הוא מנסה לדחוק בכם להימנע מיצירת קשר עם חברים, עשו דווקא : טלפנו והמשיכו ביצירת קשרים עם חברים , כשהוא דוחק בכם לא לאכול ולהזניח את בריאותכם - חירצו לו לשון והכינו לכם ארוחה טעימה ומזינה, גם אם אתם לא רעבים. אם הוא רוצה לגרום לכם להשתתק ולהתכנס, בקשו ופנו לתמיכה ועזרה.

4. שיקום: כאמור התרופות יכולות לעזור, וגם הטיפול הרגשי, אבל ללא שיקום ויצירת אורח חיים בריא, שינה טובה, תזונה נכונה, עבודה המהוה סוג של עוגן, ואולי גם לימודי ויצירת תחושת שליחות, הינם חשובים לא פחות. ויקטור פרנקל דיבר רבות על יצירת משמעות (לוגותרפיה) על דרך מוצלחת לייצר חיים בהם האדם מרגיש בעל ערך וכך מועד פחות לפורענות הנפש. התנדבות במקום כלשהו, עזרה לאחרים, פעילות חברתית, לימודים, עבודה שנתפסת כבעלת חשיבות – כל אלו הם בעלי חשיבות עצומה והכרחית למניעת התקפים חוזרים של אפיזודות דיכאוניות.

לסיכום.
1. בחינת אפשרות לאיזון תרופתי ראשוני: במידה ומדובר בדיכאון מזו`רי וסבל רב, קושי בתפקוד, ואף מחשבות אובדניות.

2. פניה לטיפול נפשי ורגשי: כן גם ודווקא כשמגיעים לאיזון, כשמתחילים להרגיש טוב יותר, מומלץ לפנות לטיפול רגשי על מנת להבין את הדפוסים אליהם אתם נקלעים המביאים את הדיכאון אליכם, לייצר חוסן נפשי ולהקנות כלים להתמודדות עם טריגרים ומניעת סיכוי לחרתם של אפיזודות דיכאוניות נוספות.

3. שיקום: יצירת אורח חיים נכון ובריא, הקניית משאבים, כמו גם תחושת משמעות שיכולה לעזור מאוד במניעת אפיזודות דיכאוניות חדשות.

הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. shir-schwartz.com
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***