על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

ריקנות - מאין היא באה ואיך ממלאים אותה

אדם אחד ישב על ספסל, מצפה לאוטובוס. בינתיים קילף לעצמו בננה. האישה שישבה לידו הביטה בו בדאגה. הכל בסדר, שאלה. האיש הנהנן והמשך לאכול. אתה עצוב, שאלה שוב, אתה נראה עצוב. הוא הרים זוג עיניים מיוגעות אליה ולחש: לא, אני לא עצוב. אתה גם לא שמח ניחשה האישה. "נכון" אמר האיש, "אני גם לא שמח. אני מרגיש ריקנות".,

האישה שלידו השתתקה. היא ידעה מה אומרים לאדם עצוב ומודאג, אבל איך מרגיעים אדם שמרגיש ריקנות בתוכו?


מהי ריקנות?


לפי הויקיפדיה ריקנות הינה תחושה כואבת מתעתעת מאוד של חוסר תכלית או חוסר רגש. פעמים רבים ריקנות עלולה להגיע עם אבחנות שונות כמו דיכאון או הפרעת אישיות גבולות, אבל לפעמים היא פשוט שם. לרוב כשאנו מרגישים שאיבדנו את המשמעות לחיינו, או שחיינו הפכו חסרי חשיבות. ריקנות יכולה להחוות לאחר טריגר כלשהו בו איבדנו עבודה, בן זוג או משפחה או כתוצאה מבדידות קשה. .


אין צורך להיבהל אם מדי פעם אנו חיים ריקנות, זה קורה לכולם, אבל כדי שנהיה עם היד על הדופק במידה ואנו חשים שהריקנות הופכת מאסיבית יותר ויותר ולא עוברת. אז חשוב לגשת לטיפול



סיבות שונות לריקנות:

גירושין

אובדן של אדם יקר

פיטורין

חלום שנגוז

הורים תובעניים מאוד

העדר קשרים מספקים

,כישלון בהשגת מטרה חשובה

ריקנות הנלוות להפרעת אישיות גבולית או דיכאון



איך נוכל להתמודד עם ריקנות?

בפסיכולוגיה החיובית מדברים רבות על הכרת טובה כדרך הדרך להתמלא בדברים יומיומיים שמעשירים אותנו מבפנים . הכרת טובה גם אם בתחילה מאולצת מעט, יכולה במידה ואנו עושים זאת באופן קבוע ומתמידים לשנות את דפוסי החשיבה המקובעים שלנו ולאפשר לנו נקודות מבט שונות לחלוטין


אז למה בעצם אנו חווים ריקנות?

אחת הסברות של ויניקוט, בהתבוננות בתינוקות, היא התובנה, כי התינוק שבע ומרגיש מלא כשכל צרכיו מסופקים לו. כאשר אין כל הצרכים מסופקים, כאשר המטפלים לא מתאימים עצמם לצרכי התינוק, בעודו בן כמה חודשים, הוא עשוי להרגיש תחושות לא נוחות של רוגז ומתח ואף פחד מוות.

לפי ויניקוט על מנת שאדם יכול בעל ערך, על ההורים לעזור לו לייצר ולידציה ותקף את רגשותיו.


ילדים שלמדו שעליהם לרצות אחרים, להציג הצגה כלפי העולם, מועדים יותר לחוש תחושות של ריקנות.


מעניין בהקשרים אלו לציין דווקא את תפיסת הבודהיזם, לפי השאיפה היא דווקא להגיע לריקנות. לפי תורת הדהרמה האדם יכול להתמלא באמת, רק מתוך היכולת שלו להתרוקן באמת. במושג שונייטא, מתכוונים הבודהיזם לריקנות מאגו ומכל דבר הקשור לרצון חיצוני ולחשק המכהה לפי התפיסה הבודהיסטית את היכולת לקלוט את האור שבעולם בעצמנו.


התמכרות: סיגריות, חשיש ואלכוהול עשויים גם הם לגרום לאדם להתמכר רק כדי להרגיש כי הוא ממלא את הנפש


טיפול בריקנות


כמה טיפולים נפלאים יכולים לעזור לאדם להשתחרר מתחושות של העדר משמעות וריקנות.כמו טיפולי הגל השלישי, ואף טיפולים המשלבים בודהיזם עם טיפולים מערביים. אבל אני שוב רוצה להמליץ לכם על שיטה בשם :"לוגותרפיה" אותה הגה ויקטור פרנקל כשהיה שבוי מלחמה מלחמת העולם השנייה.


השיטה של פרנקל דוגלת בכל שכל אדם שימצא את המשמעות האישית שלו, יכול לחוות סבל ולא הנורא ביותר.- גישות אקזיסטנציאליסטיות אחרות כמו פסיכולוגיה חיובית ו"פסיכולוגיה טרנספרסונלית", יכולות גם הם לעזור לאדם למצוא מחדש ולהתמלא בכוחות, מוטיבציה ושמחה מחודשת. ,


על שיטת לוגותרפיה של לפרנקל כתבנו כאן


ביבליוגרפיה


https://www.tipulpsychology.co.il/articles/emptiness.html


https://www.shaharcohen.co.il/%D7%A8%D7%92%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%AA%D7%97%D7%95%D7%A9%D7%AA-%D7%A8%D7%99%D7%A7%D7%A0%D7%95%D7%AA/

https://www.logotherapy.co.il/


 

הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים

https://shir-schwartz.com/

 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***