על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

עוגנים בחיים כאמצעי ליצירת חוסן נפשי

בשבוע שעבר כתבנו על מעגלי תמיכה. היום נרצה להתמקד בעוגנים בחיים.


אז מה הם בעצם עוגנים?


עוגן הוא למעשה כל דבר שיכול לחזק אותנו ולתת לנו תחושה של משמעות, טעם בחיים ושמחה.

עוגן לפי מילון מילוג הוא בעצם "קרקוע". בסיס חזק ויציב. לכל אדם יש עוגנים בחיים. בין אם הם חיצוניים או פנימיים. כל אדם יכול לחזק את יציבותו הרגשית והנפשית באמצעות העוגנים הקיימים באמתחתו.



עוגנים חיצוניים

העוגנים החיצוניים שלנו הם עוגנים הקשורים לדברים חשובים בחיינו בעולמנו החיצון: חברים טובים הנמצאים שם בשבילנו. (יתכן ובין אותם חברים נמצא כי עוגן החיצוני שלנו יהיה חבר נפש אחד או שניים), בן או בת זוג המייצרים אצלנו תחושת קביעות, נראות אהבה ושמחה, לימודים כלשהם המסבים לנו הנאה ותחושת ייעוד, עבודה המייצרת אצלנו תחושות טובות שזקוקים לנו, צריכים אותנו, קולגות בעבודה שנעים לנו לעבוד איתם, יציאה לטבע: ים, פארקים, נחלים.

גם בעלי החיים שלנו, כלבים, חתולים, ארנבים, תוכים יכולים להוות עבורינו עוגן חיצוני חזק המייצר אצלנו תחושה שיש בנו את היכולת לדאוג, לאהוב, לטפל. מישהו במשפחה שאנו חשים שמגן אוהב ודואג לנו, מוזיקה שאנו אוהבים, טיפול ומטפלים שנמצאים שם עבורנו, התנדבות כלשהי שמסבה לנו תחושה של נחיצות. מאפשרת לנו לחוש שאנו נחוצים לאחרים, חוג כלשהו שמעניין אותנו מאוד ואנו מחכים לו כל השבוע,


ילדים ונכדים גם הם מן הסתם אחד העוגנים החיצוניים החזקים ביותר בחיינו, סרטים, ספרים, קניות המסיבות לנו הנאה.


העוגנים החיצוניים הם למעשה כל דבר אפשרי הקשור לעולם החיצוני לנו.


חשוב לציין שעוגן חיצוני יכול להתחלף ברבות השנים. הוא לא חייב להיות קבוע. לעיתים אנחנו עשויים לחוות תחושות של אכזבה כאשר עוגן חיצוני מתחלף פתאום. למשל חבר שעובר לגור בחו"ל ונחווה אצלנו כעוגן בעבר וכעת אינו זמין לנו, פרידה מבן או בת זוג, ילד שגדל ותובע לעצמו את חייו שלו. לצערנו גם בעלי החיים שלנו אינם חיים לנצח. אורך חייהם של כלבים וחתולים קצר משלנו. חוג כלשהו בשעות הפנאי יכול להסגר, לימודים מסתיימים, קניות לרוב ייסבו לנו בעיקר הנאה רגעית. כך גם אוכל.


חשוב להבין ולדעת שעוגנים חיצוניים מתחלפים. אבל לרוב נמצא שגם אם התחלפו העוגנים החיצוניים ברבות השנים, גם אם זה מכאיב לנו מאוד ואנו נאחזים בהם בכל כוחנו, הנחמה היא שתמיד ימצאו לנו עוגנים חיצוניים חלופיים: חבר חדש שנכנס לחיינו והופך פתאום לאחד האנשים הקרובים והחשובים לנו, בעל חיים חדש שאימצנו והופך פתאום להיות חלק מרכזי בחיינו, בן זוג חדש בחיינו שאנו מתחילים להתרגל ולחוות כעוגן.



לעיתים אנו עשויים לחוות כאב כאשר עוגן חיצוני נעלם פתאום או מתחלף.


חשוב שנבין ונדע: רוב העוגנים החיצוניים מתחלפים ברבות השנים. (כבר הזכרנו פה את תפיסת החיים של הבודהיסטים המאמינים שחלק גדול מהסבל שאנו חווים נגרם מאטצ`מנט. כלומר האחזות בעוגן חיצוני שפתאום מתחלף או נעלם לנו).



הבשורות הטובות: קיימים בחיינו גם עוגנים פנימיים. אלו אותם עוגנים שסביר להניח שיישארו איתנו עד יום מותנו. הם אינם תלויים בעולם החיצוני או באדם, חפץ, יצור חי אחר כלשהו והם רק שלנו. זה כמובן לא מחליף את חשיבות העוגן החיצוני בחיינו, אבל אם אנחנו אנשים הנזקקים לתחושת משמעות וקביעות כלשהי בחיינו. אותה ידיעה שהמשמעות לא תעלם לנו, יכולה לנחם מאוד

.

עוגנים פנימיים


העוגנים הפנימיים הם כל עוגן שקיים בנו. בתוכנו. שאינו תלוי בעולם החיצוני ובשינויים חיצוניים בחיינו.


עוגן פנימי יכול להיות כל עשייה או אהבה אט תחביב המחברים אותנו לחוסן הפנימי שלנו: תנועה וספורט למשל הם עוגנים פנימיים. אנו לא תלויים באף אדם או בשינויים כלשהם כדי לעשותם. עוגנים פנימיים נוספים:

תחביבים המייצרים תחושת הנאה וחוסן כמו עיסוק באמנות כלשהי ויצירה (ציור, כתיבה), מדיטציה, תנועה, ספורט (יוגה, הליכה, ריצה), מוסיקה שאנו יוצרים בעצמנו. כל תחביב או יכולת שאנו מחוברים אליה וקשורה רק אלינו ואינה תלויה באף אדם או בעולם החיצוני היא עוגן פנימי.




הצעה לתרגיל:

חלקו דף חלק לשניים. רשמו את כל העוגנים החיצוניים שלכם בצד אחד ואת העוגנים הפנימיים בחלק אחר.


צאו לכתיבה של כמה שורות על כל עוגן. כיצד הוא מייצר אצלכם תחושת חיוניות, מה אתם חווים כשאתם נמצאים בידיעה שהוא שם עבורכם? ניתן לצייר את העוגן או לגזור מירחון תמונות המסמלות אותו.



האחזות בעוגנים חיצוניים - האיש ברכבת


איך נוכל להתמודד עם עוגנים חיצוניים המשתנים פתאום?



דמיינו שאתם נוסעים ברכבת

אדם כלשהו שמתיישב לידכם בקרון. הוא מלווה אתכם חלק מהנסיעה ואז מגיעה תחנה כלשהי בה הוא נאלץ לרדת ולהיפרד מכם להמשיך במסע האישי שלו.

אדם אחר עולה ומתיישב לידכם. גם הוא מלווה אתכם חלק מהנסיעה. סביר שגם הוא ייאלץ לרדת בתחנה כלשהי. ושוב יעלו אנשים חדשים להתיישב לידכם.


רק אדם אחד יעבור אתכם את המסע כולו מתחילתו ועד סופו. לאדם הזה כדאי לתת את מרבית האנרגיה והאהבה שלכם כמו שאתם נותנים לחברים אחרים במסע שלכם.


האם ניחשתם מיהו אותו אדם?




הכותבת: שיר שוורץ, עובדת ב"קידום פרויקטים שיקומיים" מנחה סדנאות כתיבה טיפולית וקלפים וכלים השלכתיים


חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***