על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"עיניים פקוחות לרווחה"? - על דיכאון ריאליסטי

"דיכאון ריאליסטי`` הוא מונח המתאר מצב רוח מבוסס על ריאליות קשה ובולטת, עם התחשבות במצבים או באירועים שאינם באמת טובים


מ` הגיע לטיפול יום, עם עיניים כבויות ועצב גדול. אני מדוכדך, סיפר. אולי אני סובל מדיסתימיה (דיכאון קל שניתן לתפקד בו אבל נמשך לאורך זמן רב). אני רואה הכל. את הסבל, הכאב, הבדידות של בני האדם. לא רק את זה שלי, אני רואה הכל בעולם כמות שהוא. לא יודע לייפות, שקר לעצמי שהכל בסדר ביקום.


אני עצוב, מדוכא. לא מצליח למצוא תקווה.


להסתכל למציאות בלבן של העיניים


בעולם "בריאות הנפש" (כתמיד), הדעות חלוקות: חוקרים כו גם מטפים ואנשי בריאות הנפש טוענים שאכן קיים מונח כזה "דיכאון ריאליסטי" - האדם השרוי בדיכאון זה, רואה את המציאות כמות שהיא וקשה לו מאוד להתעלם ממנה.


Depressive Realism הוא המונח באנגלית. מדובר בדיכאון קל עד בינוני לרוב, מכון טמיר לפסיכולוגיה כתבה על דיכאון ריאליסטי נכתב:"ריאליזם דיכאוני הוא תפיסת עולם הפוכה בראייה חיובית ׳פוליאנית׳ של ההוויה. היא רואה את הקיום האנושי כשלילי במהותו, תוך שהיא מערערת על ׳ערך החיים׳ וחיפוש המשמעות האינדיבידואלי. לא מדובר בתפיסת חיים פסימית או אופטימית, אלא במצב בו האדם תופס את המציאות בדיוק כפי שהיא כרגע. אם הוא חי בתקופה שבה קיימות מלחמות, סבל רב, עוני וקושי של בני אנוש לשרוד את היומיות, סביר להניח כי תפיסת המציאות שלו תהיה תקינה אבל ללא היכולת לעוות אותה לתפיסה שבה התדר משתנה למרות המציאות הקשה, יש אפשרות לחשיבה שמרות שכרגע אינה תואמת מציאות המאפשרת יצירת כוחות וחוסן נפשי.


שני פרופסורים: לין יינון אברמסון ולורן אלוי, פתחו תיאוריה המבוססת על עדויות רבות שאספו על כך הלוקים בדיכאון קל עד בינונ במחקר אשר ניתן להם לשפוט עד כמה יש להם תחושת שליטה על אור ירוק שהוצג בפניהם, היו הרבה יותר מדוייקים בשפיטת המציאות שלכם על יכולתם להשפיע, מאשר משתתפי מחקר שלא סבלו מדיכאון כלל. (https://www.medicalnewstoday.com/articles/depressive-realism*)


אחת הטענות הנשמעות בהקשר לדיכאון ריאליסטי, של מטפלים וחוקרים היא בניגוד לסברה המקובלת שאנשים בדיכאון לוקים בעיוות מציאות אלא ביכולת לראות את המציאות כמות שהיא מבלי לנסות לייפות אותה

מחקר נוסף שנעשה בשנת 2018 באמצעות טלפון נייד, גילה שכאשר הוצגה סיטואציה בפני הנחקרים שלא יכלו לשלוט בה, הנחקרים שאובחנו עם דיכאון ריאליסטי היו יותר מדוייקם ביכולתם להבין ולהודות שאין באפשרותם לשלוט בסיטואציה מאלו שלא היו מאובחנים עם דיכאון מסוג זה.

ייתכן שמכאן מגיע המשפט< תן בי הכוח לשנות מה שביכולתי לשנות, לקבל מה שאין ביכולתי לשנות"?


תודעת מציאות תקינה או עיוות חשיבתי?

כולנו בעלי פוטנציאל ללקות בדיכאון במצבים הרי אסון או בתקופות קשות. אלו שלא מצליחים להתעלם מהמציאות וליפות אותה, מועדים לפורענות כזו יותר מאחרים


אנשים רבים יכולים להבחין ולקרוא את המפה ולהודות במציאות הקיימת, מבלי ליפול דיכאון. חכם ו מסוגל להתמודד עם המצב טוב יותר מאחרים, כשברשותם עוגנים וחוסן נפשי.

חוקרים ותיקים התומכים בתיאורית הדיכאון הריאליסטי, אבל מאידך, קיימים חוקרים הטוענים כי אנשים עם דיכאון ריאליסטי הם בעלי נטיה לפאסיביות ואפילו הימנעות בחלק מהמקרים מה שמגביר את הדיכאון הריאליסטי ואת תחושות חוסר האונים הנרכש.




אז האם קיימת הגדרה כזו באמת?


דיכאון ריאליסטי הוא מצב רגשי המתקיים כאשר האדם מתבונן במציאות כמו שהיא, בלי לייפות אותה. בלי לנסות להפוך אותה לאחרת


זהו מצב רגשי ופסיכולוגי המתאר תסכול על מצב החיים הנוכחי.

זה מצב רגשי שמוביל לתחושת עצבנות, דיכאון וחוסר מוטיבציה. לטיפול בדיכאון ריאליסטי נדרשת תמיכה רגשית ופסיכותרפיה כדי לסייע לאדם לפתח תקווה ואמונה

. טיפול בדיכאון ריאליסטי כולל טיפול פסיכולוגי תרופתי במקרים קשים יותר.


מחכים לגודו?


ההצגה הידועה של בקט "מחכים לגודו" מדגימה היטב מהו דיכאון ריאליסטי. הצגה מחכות הדמויות לאדם בשם גודו שיגיע.


גודו בהצגה מחכים לגודו מדגים היטב את התפכחות מאשליות החיים והפנטזיות. כאשר בהצגה יושבות הדמויות ומחכות בכליון עיניים לאותו גודו המסמל עבורן את הגאולה יציאה מהסבל.


רק כשהן מבינות שגודו לא עומד להגיע, הן כולן נופלות לדיכאון ריאליסטי, אחד מהן אף מתאבדת.





אנטיתזה: ריאליזם בלתי מתפשר או פרשנות סובייקטיבית ?


סיפור יפה אחר, מדגים היטב את האנטיתזה להצגה מחכים לגודו ולמסר הפסימי שבה.

אישה שישבה בתחנה שלוש שעות חיכתה לאוטובוס הביתה, החלה לבסוף להתייאש, היא החליטה שהאוטובוס כנראה כבר לעולם לא יגיע וקמה מהספסל עליו ציפתה בייאוש רב.

מיד כשהלכה תוך כמה דקות מגיע האוטובוס. פועל שעמד על גג הבניין ליד התחנה וראה הכל, צעק לה שוב ושוב שלא תלך, שהוא רואה מרחוק את האוטובוס מגיע, אבל היא לא הצליחה לשמוע אותו.


מטפלים שמאמינים בקיומו של ריאליזם דיכאוני יטענו כי לא רק שהשליליות הזו עשויה לשקף תפיסת מציאות מדויקת יותר, אלא שההערכות של אנשים שאינם מדוכאים מוטות באופן חיובי (ויקיפדיה)



מקורות:


Depressive realism: Does it exist and more


ריאליזם דיכאוני – המכלול


ריאליזם דיכאוני


Depressive Realism | Psychology Today


What Is Depressive Realism? | BetterHelp

/

https://www.nytimes.com/2022/10/18/health/depressive-realism-theory.html



הכותבת שיר שוורץ, עורכת תוכן, עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים. מנחה קבוצות כתיבה טיפולית.


חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***