על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"כוחה של מילה" השפעת הרשתות החברתיות על הנפש

נער רגיש כבן 13, חזר הביתה כשהוא ממרר בבכי ובמצב רגשי קשה. כשישבו אתו הוריו לשיחה סיפר להם שבאחת מקבוצות הווטסאפ נודה בשל משהו שכתב. המשתתפים האחרים לעגו לו כל אחד בתורם, החרימו אותו ואף העיפו אותו בסופו של דבר מהקבוצה. ההורים טיפלו בנושא באופן מידי על ידי לקיחת בנם לטיפול והחיים חזרו למסלולם.

מתמודד באחת מקבוצות הפייסבוק למתמודדים עם סכיזופרניה, שיתף בחוויה נפשית כואבת שעבר. אמנם קיבל כמה תגובות תומכות, אבל בין כל התגובות, היו גם תגובות קשות ופוגעניות מה שגרם להתדרדרות מצבו הנפשי והוא מיהר לעזוב את הקבוצה כשהוא כואב ופגוע מאוד.

עידן הטכנולוגיה והרשתות החברתיות אמנם הביא לנו דברים טובים כמו ידע והכרויות חדשות, אבל גם נזקים לא מועטים. רבים מאתנו וגם מילדינו מחוברים לפייסבוק ולווטסאפ כמעט עשר שעות ביממה כמעט כמו באינפוזיה כאשר הם מכורים ללייקים ולתגובות וכל מילה שנכתבת בפייס או בווטסאפ יכולה לרומם או להוריד את רוחם.
דבר ידוע הוא שהיד קלה על המקלדת, ומה שאנשים מרשים לעצמם לכתוב מאחורי המחשב בבית המוגן לעולם לא ירשו לעצמם לומר פנים אל פנים כאשר הם מוגנים, אין רואים את פניהם ואין רואים את פני בני שיחם, מה שיוצר לעיתים שיח קשה וכואב, מלים פוגעות שנאמרות בלי לחשוב, יכולות לחרוץ דינו של נער או אדם אחר המקבל אותן בכאב.
ד"ר גדעון רצוני, מנהל מחלקת נוער בבית החולים הפסיכיאטרי שלוותה טוען בכתבה ב nrg : "שיגעון, כך גורם הסמארטפון לילדים לאבד את השפיות" כי "יש עלייה ברורה בפניות לחדרי מיון פסיכיאטרים כתוצאה מפגיעות של רשתות חברתיות. היום,. כמעט בכל משבר של נער או נערה יש מעורבות של סמארטפון, פייסבוק וכדומה. שם זה נמצא. שם החיים שלהם מתקיימים. אין ספק שמדובר בתופעה מטרידה ומדאיגה מאוד. הורים ומחנכים לא קיבלו הדרכה מעולם כיצד להתמודד עם הנושא, חלקם אף גדל בדור שאינו מכיר את נושא הטכנולוגיה ולכן הם אינם יודעים כיצד לעזור ועל מה ילדיהם מדברים.

יש לציין שהדבר פופולארי בעיקר אמנם אצל נערים ונערות אבל לא רק. גם אנשים מבוגרים ובעיקר מתמודדים עם פגיעות נפשיות המשתתפים בקבוצות פייסבוק שונות החושפים רגשות וקשיים מעולמם, יכולים לחוות תגובות לא תמיד תומכות שיכולות להזיק אף יותר. יש לתת את הדעת על הנושא. ללמד את המתמודדים עם פגיעות נפש החברים בקבוצות פייסבוק שונות או בווטסאפ, כיצד מתנהלים נכון ברשתות החברתיות. כיצד לא לחשוף דברים העשויים לפגוע באדם אל מול כל כך הרבה עיניים זרות שאנו לא מכירים וכיצד להתמודד עם תגובות פוגעניות ומכאיבות.
כמו כן כדאי ומומלץ להכניס לבתי הספר שיעורי חובה בנושא ההתמודדות עם רשתות חברתיות והנאמר בהם, זאת על מנת להקדים תרופה למכה, ולתת לבני הנוער והילדים כלים כיצד להתמודד עם פגיעות, שיימינג ושאר מרעין בישין שהביאה איתה הטכנולוגיה יחד עם הדברים היותר טובים.

מטפלים ופסיכולוגים המטפלים בנפגעי נפש הגולשים באתרים חברתיים, יכולים גם הם לתת לנפגעי הנפש את כל הכלים המצויים בידיהם, שיאפשרו למטופליהם להתמודד עם שיימינג קשה, חרם ופגיעות הנובעות ממילים או מעשים של זרים, הנובעים מעידן הטכנולוגיה והרשתות החברתיות בו אנו חיים כיום.
 
לכתבות בנושא:
 
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית. 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***