על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

יעילות הטיפול הפסיכואנליטי במחלקות הסגורות

במחלקות הפתוחות בבתי החולים הפסיכיאטריים, ניתנים טיפולים פסיכולוגים לפחות פעם פעמיים בשבוע, מתוך ההבנה ששילוב של טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי הוא הטיפול האפקטיבי ביותר עבור נפגעי הנפש.

אבל מהו הדין כשמדובר באשפוזים במחלקות סגורות? עד כמה טיפול כזה יכול להיות יעיל במקרה זה, במידה וניקח בחשבון כמה וכמה פרמטרים ומשתנים כגון: האשפוזים שם יותר קצרים, יש נטייה להעביר כמה שיותר מהר את החולים למחלקות פתוחות ושיקום, לא תמיד החולים נמצאים שם מרצונם החופשי, ועל מנת באמת לשאת פרי מטיפול פסיכולוגי, המטופל חייב לשתף פעולה ולרצות זאת.
האם טיפול פסיכותרפויטי רגיל יכול לעזור במקרים של מאושפזים הלוקים בסכיזופרניה או פסיכוזה?
ומה בנוגע לפסיכואנליזה? עד כמה היא יכולה להיות יעילה בטיפול במסגרת מחלקה סגורה בבתי חולים פסיכיאטריים?
במחלקות הסגורות כיום, הטיפול המקובל הוא בעיקר הטיפול התרופתי, השיקומי והקשר של החולה עם המשפחה וכמובן השיקום לאחר האשפוז. הנטייה כיום היא להניח כיהטיפול הפסיכואנליטי כלא יעיל באשפוזים אלו.
אבל כיום נשמעים גם קולות אחרים הטוענים כי טיפול פסיכואנליטי כן יכול להיות יעיל במקרים מסויימים גם במחלקות הסגורות וגם באשפוזים יחסית קצרים. העמדה הננקטת בטיפולים אלו מכוונת לטיפול שאינו טיפול פרשני.
במחלקות הסגורות, כאשר החולה מרגיש שחירותו נשללה ממנו, הטיפול יכול לאפשר לו מקום בו מתאפשר לו לא להראות רק כ"מחלה" או "בעיה" שצריך לפתור באמצעות טיפול תרופתי, אלא כאדם הניתנת לו הזכות להשמיע את קולו.

החשש הרגיל הינו כי טיפול פסיכואנליטי המגיע למקומות בתת המודע יכוןל להגביר תחושות פארנויה וחשש, "שמישהו יודע עלי משהו שהוא לא צריך לדעת". מאחר וברוב המקרים של חולי סכיזופרניה וכאלו שלוקים בפסיכוזות, אין הדחקה בריאה של ה,לא מודע, והוא ממילא עשוי להופיע ללא כל שליטה במחשבות ובקולות.
אם כן מהו תפקידו של הפסיכואנליטיקאי במחלקה הסגורה? למעשה לדעתפסיכואנליטיקאים שונים, על המטפל לוותר על תפקיד ה"פרשן" ועל ההזדהות, כדי לא להביא עמו תיק פתרונות.

יאיר צבעוני במאמרו באתר "פסיכולוגיה עברית" - "פסיכואנליזה במחלקה הסגורה", טוען כי "התמקמותו של הפסיכואנליסט במחלקה הסגורה צריכה להיות התמקמות של מזכיר. צבעוני אומר כי:" להתמקמות זו יש השלכות מכריעות על תפקודו של האנליטיקאי במחלקה. נדרש ממנו מעין משחק כפול: מחד, לא ניתן או רצוי לחמוק מתפקידיו כמנהל הטיפול. מאידך, חשוב מאוד לא להזדהות עמם, בעיקר לא בעבודה הטיפולית. בחדר, על המטפל להניח בצד את הסמכות של המחלקה, ולשוחח על מה שמתרחש בה בדיוק כמו על דברים אחרים שקורים למטופל; מבלי לתפוס צד.

ההתנהלות במחלקה היא "חוק" שגם המטופל וגם המטפל כפופים אליו, ובמסגרתו יש למטפל תפקיד כמנהל הטיפול. עם זאת, עליו לדון בנושאים אלו כאילו לא היה זה הוא, המטפל, ש"עושה" משהו למטופל. כשם שהמטופל יכול לחשוב שהמשפחה שלו נגדו, כך בוועדה הפסיכיאטרית שהמטפל הציג בה את עמדת המחלקה החליטו להאריך את האשפוז הכפוי. המטפל אינו מזדהה עם החלטה זו או לוקח עליה אחריות".
 
 
 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***