על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

אמונות יוצרות מציאות

כל כך הרבה ספרים מדברים על כך ש"מחשבותינו מייצרות מציאות". למעשה כל מי שחווה אימון אישי או למד אימון אישי יאמר לכם את זה. אני מניחה שאתם מכירים היטב את הספרים והסרטים בנושא כמו "הסוד". אז למה זה לא תמיד עובד לנו? למה גם כשאנחנו נלחמים במחשבות ומנסים לגייס מחשבות חיוביות אנחנו עדיין מרגישים לעיתים מקובעים כל כך בתוך החשיבה השלילית? לדעתי הבלתי קובעת בעליל יש כמה סיבות שזה לא תמיד עובד לנו.
הסיבה הראשונה היא שככל שננסה יותר להילחם במחשבות הקשות, הן רק ילכו ויתחזקו. נסו לרגע לא לחשוב על ספסל ירוק, לחשוב על כל דבר אחר בעולם חוץ מעל ספסל ירוק, תופתעו לגלות שכמעט כל מה שתחשבו עליו באותו יום יהיה ספסל ירוק – רק בגלל שנאסר עליכם לחשוב עליו. המח שלנו הוא טריקי – ברגע שנאסור עליו לחשוב על משהו כל מה שהוא ירצה, זה לחשוב רק על מה שנאסר עליו לחשוב עליו.

הסיבה השנייה היא שמחשבות הן תוצאה ולא סיבה. המחשבות שעולות על פני השטח הן רק תוצר של אמונות שהושרשו אצלנו לאורך כל כך הרבה שנים ומקובעות היטב בתת המודע.

אז כן, כאמור זה הרבה יותר עמוק ומושרש מרק מחשבות. מדובר לא במחשבות אלא באמונות מגבילות ומרעילות שאנחנו סוחבים אתנו למשך תקופות חיים שלמות, לעיתים עוד מהילדות לפעמים נגמר הכוח. אני מכירה את זה. כמי שעברה בעצמה משבר לא קטן בלשון המעטה מציעה לכם לקנות יומן – לא בלוג ולא משהו בפייס. יומן אישי, יפה וכייפי לקריאה וכתיבה רק עבורכם, ובו לכתוב לא אלף דברים כל יום, אלא רק כמה משפטים כל יום. אולי אפילו משפט אחד על משהו טוב שקרה לכם היום. המשהו הטוב הזה לא צריך להיות משהו גדול: זה יכול להיות החיוך של הילד שלכן כשהוא קם בבוקר, מילה טובה ממישהו אחר, משהו שהספקתם לעשות אחרי דחייה של הרבה זמן, אוכל טעים שאכלתם, בילוי, סתם נוף יפה כשטיילתם בחוץ.
.
הרעיון בהצעה הזו היא להרגיל את המוח להתבונן ולאמץ אמונות חדשות. אנחנו מכוונים אוטומטית לחשוב ולהאמין בדברים הקשים והכואבים, אנחנו מתמקדים באמונות שהולכות אתנו לעיתים עוד מילדות ולוקחים אותם אתנו וכך למעשה התגובות שלנו שנוצרות מאמונות שמקובעות אצלנו לאורך כל כך הרבה שנים לאירועי חיים – מייצרים שרשרת של אירועים נוספים שלא תמיד רצויים לנו.
.
המוח הוא איבר גמיש, אפשר ליצור ממנו מה שרוצים, ממש כמו פלסטלינה, כשמרגילים אותו לחשיבה אחרת, הכל נראה אחרת. יצירת אמונות מסוג אחר כמו למשל: "טוב לי", "יש לי מזל בחיים", "אני אוהבת בני אדם" ואפילו "אני סומך על בני אדם" (כמה שלא מאמינים בזה, לפעמים צריך להגיד ולכתוב את זה כדי לתת למוח להיתפס לזה לאט לאט) כאמור האמונות הן אלו שיוצרות מציאות ולא רק מחשבות. מעבר לספרים שהם סוג של "אופיום להמונים" כמו הסוד, הייתי ממליצה לקרוא את "כוחו של תת המודע" של גוזף מרפי, ספר שנכתב עוד הרבה לפני הסוד ואחרים, ומציע תרגול מעשי יומיומי כדי לתכנת את תת המודע שלנו מחדש ולייצר אמונות חדשות.

כשאנחנו מאמינים מאוד במשפטים שלמדנו להקשיב להם כמו למשל "גברים מסוכנים ורעים" או "כל הנשים רעות" או "אי אפשר לסמוך על בני אדם" או אפילו "החיים שלי תמיד יראו נורא", אנחנו מקבעים אמונות שיוצרות את המציאות ומושכים בדיוק את מה שאנחנו לא רוצים לחיים שלנו.

אז לא, לא צריך להילחם לדעתי במחשבות שמגיעות, למעשה כל ניסיון שלנו לנטרל אותן רק יחזק אותן יותר, הדרך היחידה להילחם באמונות מושרשות, היא לא לנטרל את הראש מהמחשבה השלילית, אלא לגייס לקרב איתן גם מחשבות אחרות.

לדעתי בהחלט מותר לנו לאפשר לעצמנו מדי פעם להיות גם במקום של הכאב והנפילה, גם זה חשוב, לחוות את הכאב ואת הקושי לעבד אותו, להתאבל, אבל לתקצב אותו בזמן. שווה ניסיון.
 
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם הפרעות פסיכיאטריות כגון סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***