על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כשהנעל מתאימה - איזו שיטת טיפול מתאימה לי?

אחת התיאוריות הידועות מניחה שמה שחשוב באמת בתוך טיפול טוב הינו הקשר הבלתי אמצעי ה עם איש הטיפול המייצר אצל המטופל חוויה חדשה של נראות, אמפתיה ותקשורת שייתכן וחסרו לו בילדותו.


אכן, קשר טוב, אמון וכימיה הם מאסט בתוך טיפול פסיכולוגי, יחד עם זאת, גם במידה ומצאנו את איש הטיפול הנכון לנו ביותר, האם השיטה שבה אנו מטופלים נכונה לנו? עד כמה זה חשוב?

זו הינה אכן שאלה לדיון נרחב, ועדיין לא נמצאה תשובה חד משמעית, אבל על מנת להקל, הנה כמה שיטות טיפול ידועות המתאימות ונבנו במיוחד על מנת להתמודד עם הקושי נפשי ספציפי של המטופל


שיטות טיפול מורה נבוכים:


טיפול בחרדות, OCD, דיכאון, חרדה, עיוותי חשיבה.



CBT

שיטת טיפול בין הפופולאריות ביותר כיום לטיפול בדיכאון וחרדות כמו גם עיוותי חשיבה. מאחר ומדובר בטיפול התנהגותי, לרוב יהיה קצר מועד.


למי זה מתאים:

לכל אדם המתמודד עם קשיים רגשיים (קרי: דיכאון,חרדה, חרדה חברתית או כל קושי אחר הנובע מעיוותי חשיבה או ודפוסי התנהגות שהשתרשו עם השנים הפכו לשגרה ומפריעים מאוד למטופל להציב מטרות ולהגיע אליהן.

ההנחה הראשונית של טיפול זה היא שבעיות נפשיות נובעות מדפוסים או הרגלים מושרשים שהפכו לשגרת חיים מפריעה למטופל.


למי מתאים הטיפול:


לסובלים מחרדות ודיכאון עקב דפוסים לא מועילים עיוותי חשיבה, מתקשים לתפקד זקוקים להכוונה כיצד להתנהל בשגרה שהפכה לדפוסים שמקשים עליהם להתמודד עם הצבת מטרות והגעה אליהן. הבנה קוגניטיבית של המטופל את הדפוסים, ההתנהגות עיוותי החשיבה שמייצרים אצלו קושי.

שיטת טיפול זו מתחלקת לשניים: טיפול התנהגותי (ביהביוריסטי), טיפול קוגניטיבי בעיוותי חשיבה.



טיפול בהפרעת אישיות גבולית, קושי בויסות רגשי, פוסט טראומה, דיכאון וקשיים אחרים הנובעים מהפרעות אישיות וטראומה


DBT



טיפול דיאלקטי התנהגותי. פרופסור מרשה לינדהן, הוגת הטיפול הדיאלקטי התנהגותי, אובחנה לראשונה בבית חולים פסיכיאטרי לוקה בפסיכוזה. היא החליטה להבין באמת מה יש לה ומדוע היא חולה, לאחר אבחון קצר, הגיעה למסקנה שהיא לוקה בהפרעת \אישיות גבולית. היא פיתחה את הטיפול הדיאלקטי התנהגותי. טיפול שהפך ברבות השנים להצלחה גדולה, לאחר שהדעה הקיימת בין המטפלים הרופאים הייתה שלא קיים טיפול שיכול לעזור למתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת הפרעת אישיות. על שיטת DBT כתבנו כאן

בשיטה זו המטופל לומד בהדרגה להכיל את רגשותיו, לזהות אותם, לתקף אותם ואת רגשות האחר. השיטה הדיאלקטית מאפשרת לאדם להתמודד עם הניגודים בתוכו. שיטה זו מכילה גם אלמנטים בפילוסופיה התרגול הבודהיסטי כמו מיינדפולנס למשל ושיטות נוספות הלקוחות מתרגולי דרך הדהרמה, שהוכחו כיעילות מאוד בטיפול בקשיי ויסות חושי ורגשי, פוסט טראומה מורכבת, רגישות גבוהה \ ואף דיכאון הנובע מטראומות ילדות או קשיי הסתגלות וקושי בוויסות הרגש.


שיטות נוספות לטיפול בויסות רגשי, פוסט טראומה והפרעות אישיות.


סכמה תרפיה


הפסיכולוג האמריקאי ג`פרי יאנג, פיתח שיטת טיפול אינטגרטיבית. שיטה זו משלבת כלים מה CBT

התמודדות עם קשיים בין אישיים כמו גם הפרעת אישיות. שיטה זו מקובלת גם בטיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית שנהוג לחשוב שהיא הקשה מכל ההפרעות לטיפול, בין השאר משום שהלוקה בהפרעה לא מרגיש צורך להגיע לטיפול וחלק האני הכוזב שמגן עליו עשוי להיפגע מכך


נהוג לזהות כמה וכמה מודים של התנהגות סכמות טיפול בסכמה תרפיה:או "מודים" שונים. לא נמנה כאן את כולם, אבל נציין כי ביניהם ניתן למצוא את המוד הילדים, מוד התנהגות לא מסתגלת, מוד ביקורתי מעניש, ומוד בריא ושבע רצון.

בטיפול זה המטפל ינסה לאתר גם את סגנונות ההתנהגות של המטופל:


  1. הימנעות ממצבים המפעילים אצל האדם את הסכמה

  2. כניעה - האדם נכנע לסכמה

  3. לחימה בסכמה - האדם מנסה בכל כוחו להלחם ולהתנגד לסכמה עמה הוא מתמודד.



שיטות נוספות להתמודדות עם פוסט טראומה ופוסט טראומה מורכבת.


למרבה הצער לא קיים עד היום טיפול תרופתי להתמודדות עם פוסט טראומה ופוסט טראומה מורכבת. הטיפול התרופתי יינתן כדי לעזור לאדם להתמודד עם התסמינים הנלווים: דיכאון, חרדות, קשיים בויסות רגש, התקפי זעם ועוד.


EMDR


את השיטה יצרה פרנסין שפירו בעת טיפול בפליטים בבוסניה שלקו בטראומה. לטענתה שימוש עפעופי עיניים, כמו בשנת חלום rem - מאפשרת להגיע לאותם מקומות בלא מודע בהם נמצאות הטראומות

על שיטה זו כתבנו בעבר כאן


נוירופידבק


שיטה חדשה מאוד הנכנסת לזירת שיטות הטיפול בטראומה הולכת והופכת פופולארית מאוד, היא נוירופידבק. בשיטה המטופל מחובר לכובע עם אלקטרודות המחובר למחשב. המחשב מודד את פעילות המוח באמצעות EEG - המטופל מביט במחשב בגלי המוח לומד לשלוט בהם ולהוריד או להעלות אותם בהתאם לרצונו.



הגוף זוכר - טיפול בפוסט טראומה באמצעות חוויה גופנית


לפי שיטה זו, הטראומה עצמה כלואה לא רק במוח או בנפש, אלא גם ממש בתוך הגוף עצמו. טיפול בנשימה מעגלית (ריברסינג) למשל הוכח כאחד היעילים ביותר לטיפול בפוסט טראומות.


שיטה נוספת נקראת "החוויה הסומטית". (SE) שיטה זו מתמקדת בקשר שבין הגוף למח ולנפש. על פי תפיסת טיפול זה, ההתייחסות אינה רק לאירוע הטראומטי עצמו, אלא למפגש מערכת העצבים של האדם עם האירוע הטראומטי. ההנחה בשיטה זו: גם אם המח אינו זוכר - הגוף ומערכת העצבים זוכרים הכל.

במהלך הטיפול המטופלים לומדים כיצד לאזן את עצמם ולווסת את רגשותיהם באמצעות כלים גופניים שונים. הערה: אני אישית ממליצה מנסיון על ריברסינג. שיטת טיפול יעילה מאוד. לאמיצים בלבד.



שיטת טיפול בסכיזופרניה


רובנו אפילו לא מודעים לסבל הרב שעובר על הלוקים בסכיזופרניה. על הפחד הגדול מפני איום חיצוני הרודף אותם, קולות הנשמעים בראש ולא ברור מהיכן הם מגיעים. בניגוד לסטיגמה, רוב הלוקים במחלה זו הם אנשים מאוד יצירתיים וחכמים, מאוד קל לטפל בהם מאחר והם נוטים לשתף פעולה

כיום נהוג לטפל בסכיזופרניה בעיקר טיפול תרופתי וחבל. מאחר ואכן קיימים שיטות טיפול שיכולות לעזור להם, כך שבשילוב עם טיפול תרופתי, הם יכולים לחיות חיים פרודוקטיביים, עצמאים וטובים מאוד.


גישת הדיאלוג הפתוח


גישה זו הגיעה אלינו מפינלנד הרחוקה. גישה זו הצליחה כל כך בפינלנד, עד שכמעט כל אדם שחווה אירוע פסיכוטי בודד ראשון, הצליח לרפא לעיתים קרובות לא חווה אירועים נוספים. לפי תפיסת הדיאלוג הפתוח, הקהילה כולה מעורבת בהתמודדות ולא רק האדם עצמו. המשפחה, החברים והמטפלים כולם מתגייסים יחד לסשן קבוצתי ולכל אחד יש זכות להשמיע את קולו.


על שיטה זו כתבנו כאן בעבר


לפי גישה זו, אנו לא יודעים לאן אנו הולכים בתוך הטיפול, אנו מודעים ומקבלים את אי הוודאות ולא מקובעים במה יכול לעזור ובתכנית טיפולית מאורגנת ומסודרת מראש.


החדשות הטובות: שיטת טיפול זו הגיעה לאחרונה גם לישראל בזכותו של עו"ס איתי קינדר שעמל שנים רבות כדי להביא את השיטה אלינו. קורסים רבים למטפלים נפתחו בשיטת טיפול זו, מורים מפינלנד הגיעו לארץ ללמד את המטפלים כיצד לעבוד בשיטה זו.


שיטה זו נמצאה יעילה מאוד במצבים של פסיכוזה ראשונה וסכיזופרניה, אך היא יעילה לא פחות כמעט בכל מצב נפשי שאדם נמצא בו: דיכאון, חרדה, הפרעות אישיות, הפרעה בי פולארית ועוד.




כמה מילים לסיכום


אמנם נתנו כאן כמה הצעות לשיטות טיפול מותאמות אישית לקשיים נפשיים שונים, יחד עם זאת, מדובר רק בהצעות, ובמציאות לעיתים נמצא שדווקא שיטת טיפול אחרת שאינה מותאמת אישית למצב נפשי מ סויים, יעילה לנו יותר. ייתכן ונמצא כי דווקא מה שעוזר לנו הוא הקשר עם המטפל: הנראות, החמלה, הקשר והקשב עוזרים לנו יותר מכל שיטת טיפול אחרת.


לקריאה נוספת


https://www.verywellmind.com/types-of-therapy-2795753


https://www.apa.org/topics/psychotherapy/approaches


https://manhattanmentalhealthcounseling.com/different-types-of-psychotherapy-explained/




הכותבת: שיר שוורץ - מנחה סדנאות כתיבה טיפולית, עובדת ב"קידום פרויקטים שיקומיים"



חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***