על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

שלוש ארבע ולעבודה - רעיונות לעבודה למתמודדי נפש

קמתם בבוקר, אתם מתקלחים, מתלבשים ו.. מה עכשיו? תחושות של ריקנות ואף דיסתימיה יכולות להגיע במידה ואנו מבלים את רוב יומנו בבית ולא הרגשנו פרודוקטיבים. 

חישבו לרגע על תסריט אחר: 

קמתי, התלבשתי, חטפתי לי משהו לדרך, והנה אני כבר בדרך לעבודה. שם ארגיש פרודוקטיבי, אפגוש אנשים אחרים ואולי גם חדשים, המחשבות והחרדות שוב לא יתפסו את רוב יומי.

עבודה לפעמים היא אפילו יותר אפקטיבית מכדורים. אנחנו רואים אנשים, מדברים, עובדים, וגם מרוויחים ואולי סוף היום נוכל לחזור הביתה בתחושת סיפוק : עשיתי משהו ו למען עצמי, למען אחרים, ולמען מנהל הבנק.

האם כל עבודה יכולה להתאים לנו?


אם אנחנו מתמודדים עם קשיים רגשיים, נוכל לבחור בעבודה קלה יותר, שלא מחייבת 5 פעמיים בשבוע. נוכל להסתפק גם בשלוש או ארבע פעמים בשבוע, אנחנו גם לא חייבים לעבוד 8 שעות בכל יום. נוכל למצוא עבודה בחצי משרה וגם אז להרגיש סיפוק גדול שהצלחנו לצאת מהבית ולתפקד למרות הקשיים הרגשיים.


מהן העבודות שיכולות להתאים לנו?


כמה רעיונות:


עבודה כשכירים


חשוב שנדע להתאים את העבודה הנכונה למה שאנחנו רוצים ואוהבים לעשות: אם לדוגמא אנחנו מאוד לא אוהבים לנקות, לא ניקח עבודות ניקיון.

אם אנחנו לא טובים במספרים, לא ניקח עבודה שקשורה לחישובים מסובכים.


אם אנחנו עדיין לא יודעים מה אנחנו רוצים, או שיודעים אבל אין לנו עדיין את הכישורים הדרושים, ניתן לגשת לאחד המרכזים של משרד הכלכלה ובו נוכל לקבל הצע יפה של קורסים שנוכל ללמוד בהם בחינם: גרפיקה, עיצוב, חינוך והדרכה, שירות לקוחות ועוד.


צעד הראשון

1.

נשב עם יועצת התעסוקה שלנו נערוך רשימה של דברים שאנחנו אוהבים לעשות:

לדוגמא: אם אנחנו אוהבים בעלי חיים, נוכל לחשוב על קורס עוזר וטרינר ואז להוציא מהאינטרנט רשימת וטרינרים ולהציע להם את שירותנו.

אם אנחנו אוהבים לעבוד עם ילדים נוכל לחשוב על עבודה כסייעת, מורה מחליפה, גננת או עוזרת לגננת.

אם אנחנו שוחים היטב בנבכי האינטרנט, נוכל למצוא עבודה כתומך אינטרנט במוקד שירות, עבודת שיווק ברשתות השונות ועוד.


2.

לאחר שבחרנו מבין הרשימה, כמה רעיונות, נתחיל לחפש. אתרים שונים מציעים עבודות נגישות, או עבודות חצי משרה.


3.

אנחנו לא חייבים לבחור בעבודות רק בשביל הכסף. סביר להניח שאם נבחר בעבודה שאינה מתאימה לנו, ואיננו אוהבים, יקשה עלינו להחזיק מעמד-(יש לציין שכל עבודה מכבדת את בעליה) נוכל למצוא גם בעבודות אדמיניסטרציה, בתכנות, בתוכניות העשרה לתלמידים,


צנ"שים (צרכנים נותנים שירות) באם הצורך שלכם הוא לתמוך וללוות אנשים כמוכם שחווים קשיים רגשיים ונפשיים, ייתכן ותכנית צנ"שים, היא בדיוק בשבילכם.

צנ"ש - (צרכן נותן שירות). מדריך שיקום שבעצמו הוא גם מתמודד נפש אבל גם נותן שירות למתמודדים אחרים)

התפיסה כיום היא שמלווה או מדריך שיש לו "ידע מניסיון אישי" יכולה מאוד להועיל למי שעדיין נמצא במצוקה. המדריך או המטפל יודעים היטב מה עובר על האדם החווה משבר, הם יכולים לעזור לו לראות שגם הם מתמודדים ובכל זאת מצליחים לעבוד ואף ללוות אחרים.


צנש"ים יש אפשרות כמעט בלתי מוגבלות: ניתן להיות מדריך שיקומי שמגיע לבתי המתמודדים, לעזור בניקיון, לסייע בקשיים שונים, חונך - מלווה וחבר למי שמרגיש וחש בודד ומתקשה למצוא חיי חברה, סומך - למי מתקשה לתפקד בבית, לנקות או לעשות פעולות אחרות.


היכן ניתן למצוא עבודה צרכנים נותני שירות?


תלוי מה מתאים ונכון לכם. אם תרצו להגיע לבתי המתמודדים, תוכלו להציע מועמדות לעבודה בבתי מתמודדים שגרים עצמאית בקהילה, אם תעדיפו מקום אחד קבוע, ניתן להגיש מועמדות לעבודה בהוסטל, קהילה תומכת, בית מאזן וכו`


סביר להניח שלקראת קליטתכם לעבודה, תקבלו הדרכה פרטנית ומעשית וימי ליווי מול מדריך ותיק ומנהל ההוסטל או העמותה.

אם תרצו להתקמצע מומלץ ללכת ללמוד את המקצוע בבית הספר ללימודי שיקום בתחום בריאות הנפש. שם ניתן ללמוד קורסים שונים להכשרת מדריכים וצנש"ים בבריאות הנפש כמו קורס הכשרה לנותני שירות מידע וניסיון אישי, ואם יעניין אתכם להמשיך ללמוד, קיימים גם קורסים רבים נוספים כמו למשל שיטות טיפול שונות, קורסים בבריאות הנפש, קורסים למנהלי הוסטלים ועוד.


הלימודים מתקיימים בבאר שבע, קריית אונו חיפה.


לימודים גבוהים באוניברסיטאות - התמ"ת


אם תרצו לרכוש מקצוע לכל החיים, תוכלו לגשת לאגף השיקום בבל"ל, ולהגיש בקשה להתקבל ללימודים גבוהים של התמ"ת. באם תענו בחיוב, תוכלו לקבל כסף לשכר הלימוד ואף סייעים ומלווים שיעזרו לכם במהלך הלימודים כשאתם מתקשים.


מי הבוס?


לא בא לכם לעבוד כשכירים? קשה לכם להתמודד עם מרות? קשה לכם עם שעות נוקשות, מה דעתכם לפתוח עסק משלכם?


גם כאן אפשר לשבת עם המלווה התעסוקתית ולעשות רשימה של דברים שאתם טובים בהם אוהבים לעשות.


  • אם אתם אוהבים לבשל - מה דעתכם לפתוח עסק בישול ואפיית עוגות?

  • אם אתם אוהבים לשתול ולעדור בגינה - תוכלו להציע ללקוחות צמחים ופקעות. או אפילו לפתוח קבוצה קטנה שמלמדת כיצד לפתח גינה ולשתול.

  • אם אתם אוהבים בעלי חיים ויש לכם בית גדול - תוכלו להציע שירותי אומנה או כלביה לכלבים וחתולים שבעליהם נסעו לכמה שבועות ומחפשים מקום אוהב לבעלי החיים שלהם.

  • אם אתם אוהבים להנחות ויש לכם ידע כלשהו להעביר - מה דעתכם לפתוח קבוצה אינטימית שבה תוכלו להנחות בהתאם לכישורים שלכם. אפשר גם לפתוח קבוצת מתמודדים לתמיכה הדדית ושיח.

  • אם אתם אוהבים לכתוב - תוכלו להציע כתיבת ביוגרפיות למתמודדים אחרים.

  • אם אתם אוהבים קולנוע - תוכלו להציע סרט קצר עבור אנשים שרוצים לחשוף את הסיפור האישי שלהם.

  • אם אתם שרים יפה - תוכלו להציע שיר בהפתעה למי שחוגג יום הולדת או להציע עצמכם להופעות בפאבים


גם השמיים הם לא הגבול שלכם.


כפי שכתבנו בפתיח, עבודה היא לפעמים אפילו יותר יעילה ומבריאה מהרבה דברים אחרים.. היא מאפשרת לנו להרגיש שווים, יעילים, תורמים, פרודוקטיבים. היא מסיטה את המחשבות המורבידיות או הלופים הצידה, היא עוזרת בהתמודדות עם בדידות וריקנות. ומעבר לכל זה, היא גם תגרום ואולי זה יגרום למנהל הבנק לחייך קצת ולא להראות זעוף כל הזמן. מה רע?


הכותבת: שיר שוורץ - סשנים והנחייה בכתיבה טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים




לקריאה נוספת


בית הספר ללימודי שיקום

תכנית שנתית לקידום העסקת עובדים עם מוגבלות - הסוכנות היהודית

דרושים בפרויקטים שיקומיים

עבודה נגישה

תעסוקה שווה

לוח דרושים - נגישות ישראל

עמותת שווים

עבודה לאנשים רגישים

צנ"שים



חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***