על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"עכשיו אני כי ההוא הלך": על צמיחה פוסט טראומטית

דוקהה" היא המילה המציינת סבל בסנסקריט. מאידך קיימות גם ארבעת האמיתות הנאצלות שדוגלות בכך שניתן בהחלט להקל על הסבל, ואולי… אולי אפילו לצמוח ממנו.

על פוסט טראומה כתבנו בעבר כאן וכאן אבל הפעם אנו רוצים לשים את הזרקור על צמיחה פוסט טראומטית (PTG)


מהי צמיחה פוסט טראומטית?


למרות שטבענו את המונח צמיחה פוסט-טראומטית, הרעיון שניתן לשנות בני אדם על ידי מפגשים עם אתגרי החיים, לפעמים בדרכים חיוביות באופן קיצוני, אינו חדש.

הנושא נוכח במסורות רוחניות ודתיות עתיקות, בספרות ובפילוסופיה. מה שחדש למדי הוא מחקר שיטתי של תופעה זו על ידי פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, יועצים וחוקרים במסורות אחרות של פרקטיקה קלינית וחקירה מדעית.

"צמיחה פוסט טראומטית" נוטה להתרחש בחמישה אזורים כלליים. לפעמים אנשים שצריכים להתמודד עם משברי חיים גדולים מפתחים תחושה,כי קיימות אכן הזדמנויות חדשות שצצות דווקא מתוך המאבק, פותחות אפשרויות שלא היו בעבר.

תחום שני הוא שינוי ביחסים עם אחרים. יש אנשים שחווים קשרים קרובים יותר עם אנשים ספציפיים, והם יכולים גם לחוות תחושת חיבור מוגברת לאחרים שסובלים.

תחום שלישי של שינוי אפשרי הוא תחושת כוח מוגברת של האדם עצמו - " אם עברתי את זה, אני יכול להתמודד עם כל דבר". היבט רביעי של צמיחה פוסט טראומטית שחווים אנשים מסוימים הוא הערכה גדולה יותר לחיים באופן כללי.

התחום החמישי כולל את התחום הרוחני או הדתי. חלק מהאנשים חווים העמקה של חייהם הרוחניים, עם זאת, העמקה זו יכולה להיות כרוכה גם בשינוי משמעותי במערכת האמונות של האדם.


אז מאיפה נובעת המילה צמיחה פוסט טראומטית?


טדצקי וקלהון פרסמו את ספרם הראשון בשנת 1995. הם ניסו להראות בספר כי גם אירועים מטלטלי חיים קשים גם יכולים לייצר חוסן נפשי ולא רק. למרות הסבל הרב אירועים אלו יכולים לשמש כגורם חיובי להתפתחות האישיות והאופי, לרגישות לאחר ותובנות חדשים על החיים ומשמעותם.


מהם אירועים טראומטיים?


למעשה זה יכול להשתנות מאדם לאדם. תינוק העובר ניתוח, יכול לחוות זאת כאירוע טראומטי ואילו תינוק אחר לא יחווה זאת כך. גירושים יכולים אצל האחד לשמש כמנוף לצמיחה וחיים חדשים, ואילו אצל האחר כטראומה שבלתי ושבר שבלתי ניתן להתמודד עימם.


עובדה מעציבה היא כי אכן קיימים אירועי חיים שישפיעו על כולם ויחוו כטראומה: אונס או ניסיון רצח או כל אירוע משמעותי אחר הגורם לסכנת חיים יחווה אצל מרבית האנשים כטראומה קשה.


צמיחה פוסט טראומטית יש חיה כזו?


אם נסתכל סביבנו נראה את ההבדלים בין האנשים השונים. אחד יקח את הטראומה למקומות טיפוליים תודעתיים, לעיתים אפילו רוחניים. האחר מתקשה להתמודד עם התסמינים. פלאשבקים בלילה, ניתוקים, תחושת "הילחם או ברח" בגוף. כל אלו יכולים להקשות על האדם לייצר צמיחה פוסט טראומטית.




מאידך אנו רואים דוגמאות רבות לצמיחה פוסט טראומטית: אישה שחוותה אונס והפכה מטפלת לנשים שחוו אירועים דומים, ניצולי שואה שאיבדו את כל משפחתם והקימו משפחה חדשה. ילד שעבר ילדות קשה והפך מדריך לילדים במצבי מסוכנות. עוד ועוד דוגמאות של אנשים שכן הצליחו מהתופת



זה כשלעצמו כמובן לא סותר את העובדה שההתמודדות עם העבר, האירועים הטראומטיים לא חולפים לנצח.


גם אדם צומח מפוסט טראומה עדיין נאבק ומתמודד עם הבורות שהשאירו בו חוויות עבר קשות.


אולם התסמינים עשויים להתעצם בעיקר כשאינם מטופלים. או אינם מטופלים נכון.


מהו הקטליזטור שיכול לארגן את אירועי החיים, עבור אלו המצליחים לצמוח מפוסט טראומה?


תמיכה חברתית ו/או טיפולית/משפחתית קריטית לצמיחה כזו. אדם שעבר שבר גדול, יכול לספר לעצמו סיפור חדש כאשר הוא זוכה לתמיכה כזו. נוא יכול לספר סיפור חדש וכך ליצור אמונה מקדמת.


קרי: "באם זכיתי לתמיכה, הכלה, אמפתיה בחיי, כנראה שלא כל בני האדם מסוכנים ורעים". סיפור חדש שמעפיל על סכמות העבר. סיפור על כך שקיימים גם קשרים מיטיבים עבורו.



מציאת משמעות לחיים.


אישה שעברה התעללות בילדותה והפכה מנטורית לנושא ועוזרת לנשים אחרות שנקלעות לשבר אחרי טראומה, יכולה למצוא משמעות בחיים, בידיעה שהיא אכן עוזרת לאחרות שחוות דברים דומים. גבר או אישה שעברו גירושין וכעת עוזרים לאחרים למצוא את החיים שאחרי. סיפורו של ויקטור פרנקל שמצא את המשמעות לחייו דווקא בתוך התופת של שואה ואובדן כל בני משפחתו.


עולמנו מלא דוגמאות של אנשים שצמחו מפוסט טראומה והפכו מטפלים מלאי חמלה העוזרים ומסייעים לאחרים מה שנוטע בהם תחושת משמעות ומאפשר צמיחה פוסט טראומטית.



אמונה


"שום דבר לא קרה לי במקרה" סיפרה לי פעם מישהי שעברה אירוע טראומטי. "בזכות מה שקרה לי, אני האדם שאני היום. יש לי עבודה שאני אוהבת, חברים קרובים ובן זוג שחווה דברים כמוני, מבין אותי".


ההלם הראשוני


ההלם הראשוני לאחר יציאה מאירוע טראומטי הוא תמיד קשה מאוד. כשמדובר בשלבי אבל אותם ציינה אליזבת קובל (היא התייחסה לשלבי האבל לאחר מותו של אדם יקר אבל בהחלט ניתן להשליך זאת גם על הזמן שאחר אירוע טראומה: הלם, כעס, דיכאון, התכחשות, (לאו דווקא בסדר לינארי).


הזמן שלאחר האירוע הקשה הוא זמן אבל. להתאבל, זמן לבכות, זמן לכעוס, זמן להיתמך. להיעזר בתמיכת מטפלים, משפחה, חברים.


הצמיחה הפוסט טראומטית לרוב מגיעה רק לאחר ההשלמה והקבלה וקבלת עזרה וטיפול.


למה זה קרה לי


ייתכן ודווקא השאלה הזו היא נקודת פתיחה לצמיחה פוסט טראומטית. החיפוש אחר התשובה, מאפשר לאדם לעשות דברים למען עצמו ואחרים. לגלות רבדים חבויים בתוכו, להציץ לשדים בלבן של העיניים.


רוב מי שחוו בחייהם ptsd (פוסט טראומה( סביר כי יהפכו בשאלה זו.


הם עשויים י להפוך כועסים, מפוחדים, חסרי אמון ולסגור דלתות לתקופה. אבל אולי, וזו רק השערה. דווקא המצוקה יכולה לשמש מנוף לצמיחה פוסט טראומטית?


המודלים המובילים לצמיחה פוסט טראומטית


פרדס אלינוער - פסיכולוגית קלינית מומחית מציינת במאמרה: "מה שלא הורג מחשל" שלושה אלמנטים חשובים לצמיחה פוסט טראומטית לפי טדסצי וקלהון


  1. הטראומה מערערת אמונות יסוד בסיסיות לגבי החיים. אם לפני הטראומה האדם חי את חייו עם אמונות מסויימות שעזרו לו לשמר שגרת חיים, לאחר טראומה, התערערו אצלו רבות מהתפיסות ואמונות,כמות מסוימות שחי לפיהן. מטרות יכולות להתערער, והאדם כביכול "מתעורר לחיים אחרים". יש להבין: אירוע טראומטי הוא סוג של "מוות" לא פיזי, שאדם מתעורר אחריו לעיתים לחלום בלהות מוזר. חוויות ותסמינים חדשים כמו פלאשבקים מהאירוע, ניתוקים, מצוקה רגשית אלו תסמינים חדשים שהוא עלול לחוות ולהתמודד איתם. לפי טדסצ`י וקלהן, כותבת אלינער פרדס, זו תהליך שמייצר מצוקה קשה אבל הכרחי לצמיחה פוסט טראומטית.

  2. המודל השני מבוסס על הגישה ההומניסטית: לפי מודל זה כל אדם עובר עם עצמו תהליך אחר טראומה. לעיתים באמצעות מטפל גם עיבוד הטראומה. שאלות רבות נשאלות. מה קרה, למה זה קרה, איך ניתן למנוע שיקרה שוב. בשביל מה אני חי/ה? מה המטרה או המשמעות בחיי. שאלות מעוררות צמיחה מחודשת. ההקשרים שעושה האדם בין צמיחה פוסט טראומטית להתמודדות עם אירוע, היא זו שיכולה לסמן צמיחה מאירוע פוסט טראומטי. כמו בדוגמאות שנתנו קודם, כשאדם מתרגם את הטראומה לעשייה (עזרה לבני אדם ובעלי חיים במצוקה, חמלה ואולי אפילו פנטזיית הצלה), מתעוררת צמיחה פוסט טראומטית.

  3. הגישה הנרטיבית. (מי שמכיר אותי יודע שאני אוהבת ומחוברת לגישה זו במיוחד): האדם "לפי תפיסת השיטה הנרטיבית "אינו הבעיה" - "הבעיה היא בעיה: כך ניתן להפריד בין האדם ואישיותו לזהות ה"פוסט טראומטית".

  4. כשאנו יכולים לבנות סיפור חיים חדש, אנו מתחילים להבין שהנרטיב העיקרי שלט עד כה בחיינו. דהיינו: הטראומה, הוא סיפור אחד מתוך אלפי סיפורים מיטיבים שאנו יכולים לספר בהווה לעצמנו. סיפורים על מטפל מיטיב, קשר מיטיב, אהבה, תמיכה. צמיחה פוסט טראומטית מתאפשרת שהאדם יכול להבחין שיש עוד סיפורים בחייו

  5. הנוהג ברכב הוא האדם עצמו והוא מנווט את הרכב לסיפורים החדשים בחייו. הטראומה תמיד תהיה שם, סביר להניח, במושב לידו, או במקרה הטוב, כמו תינוק במושב האחורי, בכיסא הבטיחות, כשמתעוררת צמיחה פוסט טראומטית, זהותו של האדם אינה הטראומה בלבד עוד. זהותו הוא מי שהוא כיום. בהווה. בלתי אפשרי למחוק את חווית הטראומה. אבל כעת יש גם סיפורים המיטיבים שבאמתחתו.


מציאת קשרים מיטיבים


אחד הדרכים להתמודד עם פוסט טראומה, היא ליצור קשרים מיטיבים. קשרים מיטיבים עשויים לאפשר לנו לצמוח מתוך הכאוס ולמצוא את הנרטיבים והסיפורים החדשים שלנו, למרות סיפור הטראומה שעד כה שלט בחיינו ביד רמה.


טיפול זה דורש לא רק מהמטופלים אלא גם מהמטפלים אורח רוח וסבלנות רבה.


על מנת שאדם שחווה אירוע מסכן חיים ופוגעני יכול ליצור קשר מיטיב חדש, יש צורך באורך רוח וסבלנות. על המטפל למצוא איזון בין מעורבות יתר והזדהות להצבת גבולות בריאים. במקרה של מי שעברו פוסט טראומה, זהו דבר מאתגר במיוחד. הקשבה,הכלה ואמפתיה הן מילות המפתח כאן.



המטפל כעד ראיה


אחד התרגילים שאני אוהבת לתת בכתיבה, לאו דווקא למי שחווה אירוע טראומטי, אלא לכל מי שחווה שבר או משבר בחייו, הוא לכתוב את האירוע בגוף שלישי, כ"זבוב על הקיר", עד ראיה שהיה שם שיכול להיות אלוהים, מלאך, חבר אהוב וקרוב, הורה יקר. במובן מסויים גם המטפל עצמו הוא עד ראייה שכזה, הוא בתפקידו עשוי לשמש כעד ראיה. קולו יכול להיטמע בתת המודע של המתמודד עם פוסט טראומה (אני פה איתך, אני רואה אותך - אתה לא לבד, אתה מוגן איתי פה בחדר).


היבטים של צמיחה ממשבר


כותבת על שלושה היבטים המסמלים צמיחה ממשבר פוסט טראומטי


  1. שינוי בתפיסת העצמי. האדם שחשב שהכיר עצמו בעבר, לאחר אירוע טראומטי עשוי להתבונן על פנימיותו באופן מחודש ושונה.. רגישותו, כך הוא לומד, לדברים מסויימים, לסבל או מצוקה משתנה. גילוי זה יכול לייצר צמיחה כאשר האדם פוגש עצמו בחמלה רבה כלפי כל יצור חי אחר הסובל וזקוק לעזרה, כשבעבר לא ראה את הדברים מנקודת מבט כל כך פנימית, אישית ומזדהה.

  2. שינוי ביחסים בין אישיים - המצוקה והתסמינים עשויים לגרום לשינוי בקשרים בינאישיים.

במצבי צמיחה פוסט טראומטית (בניגוד למצבי משבר בהם הפוסט טראומה עשויה לחבל ביחסים), יכולים להתקיים גם הרחבה של הקשרים הבינאישיים. למשל קירבה למי שעברו דברים דומים. נדגיש שוב כי מדובר במצבי צמיחה פוסטראומטים וכי במצבים אחרים הסנריו יכול להיות הפוך: הימנעות, ריחוק מאנשים, זרות ופחד.

  1. שינויי חיים. החיים כנהר. זרימה מתמדת. ההבנה שהחיים משתנים באופן תמידי גם יכולה להקל על המצוקה (קרי: אם חיי השתנו כבר פעם אחת - הם יכולים להשתנות שוב- וגם לטובה. הכל בר שינוי תמיד)


האם ניתן לאבחן צמיחה פוסט טראומטית?


צמיחה פוסט טראומטית (ptg) ניתן לאבחן באמצעות שאלות שונות. פסיכולוגים נוהגים לשאול על משמעות החיים של האדם שחווה פוסט טראומה, קשרים מיטיבים בין אישיים, אמונה משתנה, עוגנים, וחזקות, שינויים רוחניים.

יש לציין כי אדם שעבר אירוע פוסט טראומטי אחד יקל עליו לייצר צמיחה כזו יותר מאדם שעבר חוויה כזו מספר פעמים.


אם אינם סובלים מ cptsd (טראומה מורכבת) יקל להם יותר לייצר צמיחה כזו. אבל דברים אלו הינם בגד תיאוריה, בחוויותי ומפגשים עם אנשים גם ראיתי הרבה מאוד אנשים שעברו טראומה מורכבת, וצמחו ממנה. חלקם הלכו ללמוד עבודה סוציאלית, חלקם להתנדב עבור אנשים אחרים חווים מצוקה, לקשישים וניצולי שואה. כך שלעניות דעתי (הלא קובעת) מאתגר בשאלון אחד להבין האם אדם נמצא בצמיחה כעת או שמדובר בתקופה חולפת. אנשים רבים יכולים גם להפתיע, לחזק אמונות חדשות ולייצר משמעות חדשה לחיים, גם כשמדובר בטראומה מורכבת.


כמה הבהרות

לרובנו, כאשר אנו מתמודדים עם אובדנים קשים מאוד או סבל רב, יהיו מגוון תגובות פסיכולוגיות מעיקות. רק בגלל שאנשים חווים צמיחה לא אומר שהם לא יסבלו. מצוקה אופיינית כאשר אנו מתמודדים עם אירועים טראומטיים.

אנחנו בהחלט לא רומזים שאירועים טראומטיים הם טובים - הם לא. אבל עבור רבים מאיתנו, משברי חיים הם בלתי נמנעים ולא ניתנת לנו הבחירה בין סבל וצמיחה מחד, לבין אין סבל ואין שינוי, מאידך.

תקוותנו היא שלעולם לא תתמודדו עוד עם אובדן או משבר גדול,


ביבליוגרפיה:


"מה שלא מחשל הורג? האמנם? - על צמיחה פוסט טראומטית - פרדס אלינוער - ד"ר פסיכולוגית קלינית מומחית


Posttraumatic Growth Research Group | What is PTG?


https://www.routledge.com/Posttraumatic-Growth-Theory-Research-and-Applications/Calhoun-Tedeschi-Shakespeare-Finch-Taku/p/book/9781138675049?gclid=EAIaIQobChMIzOXgyd7AgQMVH9oWBR39KQo0EAAYAiAAEgLlE_D_BwE



Post Traumatic Growth (PTG) in the Frame of Traumatic Experiences - PMC



PESI



Uncertainty and Post Traumatic Growth | Harry Brown | TEDxCentennialCollege


צמיחה מפוסט טראומה – נט"ל


שאלון צמיחה פוסט טראומטית - Posttraumatic Growth Inventory


הכותבת: שיר שוורץ, מנחה סדנאות כתיבה טיפולית, עובדת בחברת קידום פרויקטים שיקומיים העוסקת בניהול, הקמה ותפעול של פרויקטים בתחומי השיקום, הרפואה, ההדרכה, החינוך והאבחון התעסוקתי.


חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***